Svijet

MISTERIOZNA UBISTVA: Neprijatelji Kremlja jedan po jedan umiru u Turskoj

U Turskoj se već duže vrijeme dešavaju ubistva koje izvode ljudi porijeklom iz zemalja nekadašnjeg Sovjetskog saveza. Murad Batal Šišani, analitičar islamskih grupa i stručnjak za terorizam koji živi i radi u Londonu, za "BBC" je izjavio da postoje dokazi da su naređenja za neka od ubistava došla iz Rusije.
MISTERIOZNA UBISTVA: Neprijatelji Kremlja jedan po jedan umiru u Turskoj
Portal AnalitikaIzvor

Čečen Ruslan Israpilov je predosjetio da ubice dolaze po njega, što dokazuje i govorna poruka koju je ostavio na prijateljevoj govornoj pošti u aprilu.

- Oni pripremaju nešto. Ta dvojica su sakrila automobil u šumi i špijuniraju me - rekao je tada Israpilov, a Šišani nema dilemu da su ga špijunirali Rusi, piše “BBC”.

Ruslan Israpilov je pobjegao iz Čečenije u tursko selo Ilimtepe, gdje je živio sa nekolicinom svojih sunarodnika. Dvije nedjelje nakon što je ostavio poruku na govornoj pošti, Ruslan je ubijen na pragu svoje kuće, a njegovo tijelo pronašle su supruga Petima i djeca, sin i ćerka.

Kao mladić tokom 90-ih godina Isapilov se borio protiv ruske vojske u Čečeniji, a i nakon rata nastavio je aktivno da podržava čečenske pokrete otpora. Na jednoj fotografiji u Istanbulu vidi se kako u rukama drži pasoš nepostojeće Nezavisne Republike Čečenije.

Ipak, tačan motiv za ubistvo Čečena nije poznat. Ono što je poznato jeste da je Israpilov 12. žrtva iz država bivšeg SSSR-a koja je ubijena na teritoriji Turske.

Ubistva se izvode godinama

Čečen Abdulvakid Edelgirejev (32), jedan od deklarisanih neprijatelja Rusije, ubijen je u sred bijela dana prošle godine u Istanbulu. Ubistvo se desilo još u novembru 2015. godine, ali se za njega saznalo tek nedavno.

Prvog novembra 2015. godine izrešetan je u svom automobilu na ulicama Istanbula, grada koji je bio njegovo posljednje sklonište.

Edelgirejev je imao jednu od glavnih uloga u grupi pobunjenih Čečena koji već godinama izvode terorističke napade na tlu Rusije, uključujući i one u moskovskom metrou i na aerodromu Domodedovo.

Učešće Edelgirejeva na ratištu u Siriji otkrilo je povezanost između čečenskih terorista i Islamske države, koji su se ujedinili protiv Rusije. Pored toga, otkriveno je i da je Eldergijev bio dio grupe koja je planirala da izvrši atentat na ruskog predsjednika Vladimira Putina, te je stoga potpuno jasno zbog čega je Kremlj želio da ga eliminiše, pišu britanski mediji.

Britanski "Gardijan" navodi da su neprijatelji čečenskog lidera Ramzana Kadirova, kojeg Kremlj snažno podržava, likvidirani u Moskvi, Beču, Dubaiju...

Blic.rs

 

Portal Analitika