Društvo

Odlučno u cilju zaustavljanja nekontrolisanog odliva drvnih sortimenata iz Crne Gore

Nadležne institucije kreću sa odlučnim i koordinisanim aktivnostima na ispitivanju legalnosti prometa drvnih sortimenata u Crnoj Gori, kao i utvrđivanju konkretnih poteza koji će obezbijediti efikasnost rada svih organa, u cilju zaustavljanja nekonstrolisanog odliva kvalitetnog drveta sa teritorije Crne Gore i podsticanja prerade u domaćim kapacitetima.
Odlučno u cilju zaustavljanja nekontrolisanog odliva drvnih sortimenata iz Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Ovo je danas dogovoreno na sastanku koji je inicirao ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović, a na kome su učestvovali predstavnici Uprave carina, Uprave policije, Uprave za inspekcijske poslove, Poreske uprave i Uprave za šume. Cilj sastanka jeste koordinirana akcija institucija koje imaju nadležnost u ovoj oblasti, kako bi djelovali proaktivno i obezbijedili bolju kontrolu poštovanja propisa u prometu drvnih sortimenata.   

Ministar Simović je istakao da je cilj organizovanja sastanka analiza stanja u prometu drvnih sortimenata, sa akcentom na izvoz, u svijetlu nedavno donešenog novog pravilnika. Ministar je ocijenio da se hitno moraju preduzeti odlučne aktivnosti na sređivanju stanja, kako generalno u pogledu gazdovanja šumskim resursom, tako i specifično u dijelu prometa drveta. Prema njegovim riječima, posebna pažnja treba da bude posvećena ispitivanju svih procedura u lancu prometa, od sječe u šumi, preko  definisanja i izdavanja uvjerenja o porijeklu robe, transporta, praćenja tokova novca i carinskih kontrola. Ministar Simović pozvao je na punu saradnju sve nadležne i odgovorne institucije da doprinesu stvaranju ambijenta za poštovanje propisa, ukjlučujući i primjenu svih raspoložiuvih instrumenata kaznene politike.  

Predstavnici inspekcijskih, carinskih i poreskih organa, kao i policije, istakli su spremnost na tješnju saradnju na nivou čelnih ljudi, kao i članova operativne radne grupe, kako bi se zajednički sagledale i eliminisale mogućnosti za zloupotrebe od strane učesnika u prometu drvnim sortimentima. Učesnici sastanka saglasili su se da je potrebno uvesti i nove mjere vezane za kontrolu fakturisanja robe prilikom izvoza drvnih sortimenata, kao i kontrolu poslovanja izvoznika, kao poreskih obveznika. 

Na današnjem sastanku, na predlog Ministra, formirana je stalna radna operativna grupa sastavljena od predstavnika svih navedenih institucija, koja će pripremiti akcioni plan aktivnosti i u kontinuitetu raditi na njegovoj realizaciji. 

 

Portal Analitika