Politika

Premijer Marković boravio u radnoj posjeti Univerzitetu Crne Gore

Univerzitet Crne Gore (UCG) mora pratiti aktuelne potrebe ekonomskog, kulturnog i identitetskog razvoja države, u čemu će imati snažnu podršku Vlade Crne Gore, ocijenjeno je danas na sastanku predsjednika Vlade Duška Markovića i rektorke UCG Radmile Vojvodić. Na radnom sastanku učestvovali su i ministar prosvjete Damir Šehović, ministar kulture Janko Ljumović i pomoćnik ministra nauke Darko Petrušić, kao i rukovodeći tim Univerziteta Crne Gore, te predstavnici Studentskog parlamenta.
Premijer Marković boravio u radnoj posjeti Univerzitetu Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Marković je čestitao rukovodstvu na dobrim rezultatima ostvarenim uprkos ozbiljnim izazovima sa kojima su se suočavali na reformskom putu. On je istakao da je prioritet povezivanje sa društvenim i privrednim okruženjem, te da u tom smislu očekuje podizanje kvaliteta obrazovanja na polju strateških privrednih grana – turizma, poljoprivrede, energetike i ekologije.

- Strategija visokog obrazovanja predstavlja dobar osnov za dalji napredak ka potpunom usklađivanju sa evropskim standardima i praksama u ovoj oblasti, naglasio je predsjednik Marković, podsjetivši da je Vlada sredinom ove godine podržala novu strukturu studijskih programa kroz reformsko opredjeljenje za model 3+2+3.

Zajednički je konstatovano da strateški pravci upisne politike treba da doprinesu povezivanju sa društvenim i privrednim okruženjem, da ga pospješe i učine vidljivim i mjerljivim.

Na taj način, kako je istakao predsjednik Marković, moći ćemo da realizujemo prioritetni zadatak u narednim godinama – više prilika za kvalitetnija i bolje plaćena radna mjesta za mlade generacije.

U tom kontekstu, sagovornici su se saglasili da je potreban dalji razvoj i jačanje naučno-istraživačke djelatnosti, gdje državni Univerzitet ima posebnu odgovornost. Ukazano je na neophodnost efikasnijeg korišćenja međunarodnih fondova u projektnom radu.

Ocijenivši pozitivnom dosadašnju saradnju sa Vladom Crne Gore, rektorka Vojvodić je istakla da očekuju dalje snaženje partnerskih odnosa i podršku u razvojnom smislu. U otvorenom razgovoru sa predsjednikom Vlade i njegovim saradnicima, rukovodeći tim Univerziteta- ukazao je i na niz problema i izazova – od finansijskih, preko komercijalizacije visokog obrazovanja, do potrebe promjene cjelokupnog društvenog ambijenta i snaženja svijesti u kontekstu prihvatanja i primjene evropskih vrijednosti i standarda.

Predsjednik Marković je, podsjetivši da se na državnom Univerzitetu školuje preko 20 hiljada studenata, ocijenio da je riječ o najvrjednijem resursu za budućnost Crne Gore i iskazao spremnost da u najskorije vrijeme o aktuelnim potrebama studentske populacije detaljnije razgovara sa predstavnicima Studentskog parlamenta.

Portal Analitika