NATO

Viting: Snažna podrška Crnoj Gori na putu punopravnog članstva u NATO

Ministar odbrane Predrag Bošković, sastao se danas sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Crnoj Gori Janom Vitingom.
Viting: Snažna podrška Crnoj Gori na putu punopravnog članstva u NATO
Portal AnalitikaIzvor

Viting je čestitao Boškoviću imenovanje na novu dužnost, ističući da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti da snažno podržava Crnu Goru u ostvarenju primarnog spoljno-političkog cilja, punopravnog članstva u NATO. On je naglasio da Crna Gora predstavlja primjer zemlje regiona koja je na polju integracija ostvarila kvalitetne i zapažene reforme.

Bošković se posebno zahvalio na podršci koju je Ujedinjeno Kraljevstvo pružilo i u domenu formalne ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, te izrazio uvjerenje da će i ostale zemlje članice Alijanse to učiniti u što skorijem periodu.

On je ukazao na veoma bogatu saradnju dvije zemlje u oblasti odbrane, koja se posebno intenzivirala u prethodnom periodu, uz uvjerenje da će Crna Gora nastaviti da bude kredibilan partner svim aktivnostima koje budu imale za cilj afirmaciju evroatlantskih vrijednosti.

Sagovornici su posebno apostrofirali važnost nastavka saradnje i aktuelnih zajedničkih projekata. To su prvenstveno uništavanje viškova municije u Crnoj Gori u okviru NATO Povjerilačkog fonda (NATO Trust Fund), u kojem je vodeća nacija Velika Britanija, u okviru PELT projekta, programa usavršavanja engleskog jezika predstavnika Ministarstva odbrane i pripadnika Vojske Crne Gore, kao i aktivnosti koje imaju za cilj jačanje kapaciteta u sektoru odnosa sa javnošću.

Portal Analitika