Podgorica

Demokrate traže ostavku Stijepovića

Demokratska Crna Gora održala je danas pres konferenciju na kojoj su njeni odbornici u Skupštini Glavnog grada upoznali javnost sa presudom Upravnog suda, kojom je poništeno rješenje glavnog administratora Glavnog grada da se odbije žalba tužioca izjavljena protiv rješenja Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine, a u vezi sa tzv. slučajem "čudovišta ili nakaze" uz hotel Podgoricu.
Demokrate traže ostavku Stijepovića
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Opštinskog odbora Demokrata Glavnog grada i odbornik u Skupštini Glavnog grada Vladimir Čađenović, istakao je da je ovom odlukom Upravnog suda „pao monstrum, čudovište ili nakaza na obali Morače“, koji se nalazi tik uz remek djelo crnogorske arhitekture - hotel „Podgoricu“.

 Iz ovog razloga, koji, kako kažu, nije i jedini, Demokrate traže hitnu ostavku gradonačelnika Stijepovića.

Predsjednik Kluba odbornika izjavio je da je ovakva presuda potvrdila osnovanost zahtjeva Demokrata za razrješenjem gradonačelnika, istaknutog još ranije,  jer su tada, zajedno sa stručnom javnošću, naročito onim njenim dijelom, okupljenim u grupi „Kana“, zahtijevali da nadležni u Glavnom gradu investitoru „Normal Tours“ d.o.o oduzmu građevinsku dozvolu.

Čađenović je pozvao i glavnog administratora da nakon ovakve presude napokon donese zakonito rješenje, u skladu sa uputima Upravnog suda, kojim će se investitoru oduzeti građevinska dozvola i time stvoriti preduslovi da se nakaza ukloni sa lica Podgorice.

Po riječim Čađenovića, gradonačelnik Podgorice bi morao podnijeti ostavku i zbog neslavnog rezultata DPS-a na teritoriji glavnog grada, jer je opozicija pobijedila u više od 90 odsto područja grada.

Odbornica Demokrata u Skupštini Glavnog grada Zdenka Popović, podsjetila je na tri bitne etape u vezi sa ovim slučajem. Prvo, da je izmjenama i dopunama urbanističkog projekta "Rekreativno-kulturna zona na obali rijeke Morače – južni dio" iz 2012. godine planirana izgradnja sedmospratnog objekta, umjesto dvanaestospratnice, te da je i sam planer u tom dijelu bio jasan.

Drugo, Popović je podsjetila na zahtjev Kluba odbornika Demokrata od gradonačelnika da zatraži od investitora obustavu radova dok se ne utvrdi da li je dokumentacija za ovo područje usklađena sa zakonom. Istakla je i žal bivšeg ministra održivog razvoja Gvozdenovića zbog odsustva razumijevanja i podrške kod Stijepovića.

O kontinuitetu i istrajnosti zahtjeva Demokrata da se arhitektonska katastrofa na tlu Podgorice izbjegne, govori i pitanje odbornika Demokrata Vladimira Vujovića gradonačelniku Stijepoviću, koje datira iz marta ove godine: šta će uraditi da se obustave radovi na spornom soliteru, kako bi se obezbijedila primjena zakona, za šta kod predstavnika DPS-a nije postojala želja niti u jednom trenutku.

Imajući sve prethodno u vidu, Popović se zapitala šta  i kako dalje, te „da li neko ima namjeru da dobijemo još jednu "Limenku" i da, zbog nepoštovanja zakona, budžet Glavnog grada bude oštećen za višemilionski iznos, koji će sigurno investitor istaći u svom zahtjevu za obeštećenje“.

- Zbog štete, koju će morati da plaćaju svi građani Podgorice, insistiramo na odgovornosti svih koji su učestvovali u ovom štetnom poslu, a od gradonačelnika tražimo neopozivu ostavku – poručuju Demokrate.

Portal Analitika