Politika

Nuhodžić na Forumu EU-Zapadni Balkan

Ministar unutrašnjih poslova, Mevludin Nuhodžić, učestvovaće na ministarskom Forumu EU-Zapadni Balkan u oblasti pravde i unutrašnjih poslova, koji se naredna dva dana održava na Brdu kod Kranja, u Sloveniji.
Nuhodžić na Forumu EU-Zapadni Balkan
Portal AnalitikaIzvor

„Forum se održava u okviru predsjedavanja Slovačke Savjetom Evropske unije (EU), uz organizacionu podršku resornih ministarstava zemlje domaćina - Slovenije“, naveli su iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Pojasnili su da Forum EU - Zapadni Balkan predstavlja zajednički mehanizam i platformu EU i država zapadnog Balkana, putem kojeg se diskutuje o aktuelnim temama i pitanjima od važnosti iz oblasti pravde, slobode i bezbjednosti.

„Uzimajući u obzir nadležnosti, na ovogodišnjem Forumu će biti razmatrana pitanja koja se tiču efikasnosti pravosuđa i pravosudne saradnje u građanskim i krivičnim stvarima, saradnje zemalja zapadnog Balkana sa Agencijom EU za pravosudnu saradnju u krivičnim stvarima (EUROJUST) i Mrežom evropskih sudova, oblasti migratornih tokova i upravljanja granicom, kao i pitanja vezana za unutrašnju bezbjednost“, rekli su iz MUP-a.

Saopštili su da se u okviru Foruma EU-Zapadni Balkan održava i sastanak Komiteta ministara Konvencije o policijskoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi (PCC SEE), kojim će predsjedavati Nuhodžić.

„Sastanak ima za cilj da se razmotri napredak u ostvarivanju ciljeva Konvencije i dalji modaliteti saradnje, kao i da se preispita dodjeljivanje koordinativne uloge u okviru Zapadnobalkanske Inicijative za borbu protiv teškog i organizovanog kriminala“, precizira se u saopštenju.

Iz MUP-a su naveli da učešće crnogorske delegacije, koju će predvoditi Nuhodžić, predstavlja još jedan korak u nastavku kvalitetne saradnje i razmjene sa predstavnicima Evropske komisije i specijalizovanih agencija o aktuelnim temama od važnosti za evropski integracioni proces i razvoj.

Izvor: Mina

Portal Analitika