Zanimljivosti

Koliko je dovoljno, a koliko previše vode?

Preporuka je da dnevno treba unositi jedan i po do dva litra vode, čak i ako ne osjećamo žeđ. Kao i obroke, unos vode je potrebno rasporediti kroz dan.
Koliko je dovoljno, a koliko previše vode?
Portal AnalitikaIzvor

Dobro je započeti dan s tri decilitra vode na prazan stomak. Takođe se preporučuje da nakon svakog obroka popijete tri decilitra vode, što nas kroz dan dovodi do optimalnih jedan i po do dva litra vode.

Naravno, unos vode je individualan i zavisi od nekoliko faktora: od količine hrane koju jedemo, pola, težine, visine, zdravlja, starosti i od stepena fizičke aktivnosti. Krupnije osobe i sportisti imaju veću potrebe za vodom, piše Ordinacija.hr

Šta se dešava ako popijete previše vode

Odrasla zdrava osoba teško će se “otrovati“ vodom. To je stanje pri kojem zbog prevelikog unosa vode (otprilike deset do 15 litara vode u kratkom roku) dolazi do razrjeđivanja svih tjelesnih tečnosti. Posljedica je smanjenje koncentracije natrijuma u krvnoj plazmi. Natrijum je vrlo bitan elektrolit koji direktno učestvuje u regulaciji krvnog pritiska i u slučaju kada mu je koncentracija smanjena s obzirom na količinu vode u tijelu može dovesti do otkazivanja srca i bubrega.

Početni simptomi su glavobolja, mučnina, grčevi i koma. Višak vode koji bubrezi ne mogu dovoljno brzo izbaciti direktno ulazi u ćelije koje onda bubre, što je posebno opasno za moždane ćelije. Pretjerani unos bilo koje namirnice, pa tako i vode, ne utiče blagotvorno na zdravlje.

Vrlo je bitno unositi dovoljno vode, kako bi organizam mogao pravilno obavljati životne funkcije. Ali svako opterećivanje tjelesnih organa vodom, dugoročno može dovesti do neželjenih posljedica.

Portal Analitika