Kultura

Svečano otvoren IX Zimski salon knjige – Booka 2016

Sinoć je u prisustvu brojnih ljubitelja pisane riječi, svačano otvoren IX zimski salon knjige - BOOKA 2016.
Svečano otvoren IX Zimski salon knjige – Booka 2016
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Salon je otvorila direktorica Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“, Jelena Đurović, koja je naglasila da joj je čast što učestvuje na ovoj manifestaciji koja pruža jedinstvenu priliku čitaocima da iz različitih vizura upoznaju svijet knjiga.

Đurović je izrazila zadovoljstvo šta ova manifestacija uvođenjem filmskih projekcija postaje multimedijalni projekat. Na taj način, dodala je, „Nova knjiga“ sebe promoviše kao nezaobilaznu kulturnu adresu Crne Gore.

Nakon predstavljanja izložbe o Kišovom životu i stvaralaštvu, program se nastavio promocijom nove zbirke priča Nikole Nikolića, „Atakama“, koja je objavljena u izdanju „Nove knjige“. O knjizi su govorili autor, pisac Balša Brković i mr Aleksandra Vuković.

Brković je naglasio važnost "onih slojeva stvarnosti koje u životu inače ne primjećujemo, a Nikolić ih tematizira". Takođe je istakao da autor „Atakame“ uvijek ide težim, ali književno izazovnijim putem, loveći "ona tanana značenja koja događaji pletu oko nas". On uprkos mladosti odabira rezon zrelog pisca: ne boji se komplikovanja, ali istrajno vjeruje u magiju jednostavnosti.

Vuković je kod ovog „ozbiljnog pisca sa karakterističnim smješkom“ istakla kako je Nikolić pokazao kako se može moćno igrati duhom na malom prostoru. Takođe, pomenula je da je „Atakama“ promišljanje o smislu života svih nas, o prolaznom, propadljivom, o nemogućnosti postizanja sreće na Zemlji.

Autor knjige je rekao da svaki književnik ima svoj književni ideal, a njegov je da bude čitak, da čitatelj ne ulazi u dilemu da li da pročita do kraja knjigu, ili da odustane. Nikolić se na poslijetku zahvalio svim prisutnima, a posebno izdavaču Novoj knjizi.

Portal Analitika