Kultura

Umijeće islamske minijature - Kuran Husein-paše Boljanića iz 16. vijeka

Zavičajni muzej Pljevlja, u saradnji sa Islamskom zajednicom iz Pljevalja i dr Draganom Kujović, orijentalistom u Istorijskom institutu Univerziteta Crne Gore, priređuje izložbu „Umijeće islamske minijature – Kur'an Husein-paše Boljanića iz XVI vijeka“, na kojoj će biti predstavljene reprezentativne stranice Kur'ana Husein-paše Boljanića. Kur'an Husein-paše Boljanića jedan je od najznačajnijih islamskih rukopisa na Balkanu, a poseban kuriozitet izložbe leži u činjenici da će ovo šesnaestovjekovno remek-djelo islamske kaligrafije, po prvi put biti izloženo javnosti.
Umijeće islamske minijature - Kuran Husein-paše Boljanića iz 16. vijeka
Portal AnalitikaIzvor

Među islamskim rukopisima sačuvanim u Husein-pašinoj džamiji, ljepotom pisanja i brojnim ukrasima, izdvaja se Kur'an iz 1579. godine. Kur'an ima 233 lista, veličine 39 х 28,5 cm. Počeci pojedinih poglavlja rađeni su ljepšim i većim pozlaćenim slovima, tekst je napisan u trinaest redova, a tačke na kraju redova su u vidu pozlaćenog osmolista. Kur'an sadrži 352 minijature rađene na zlatnoj podlozi, od kojih je šest izvedeno na cijeloj strani, a na dvijema od njih nalazi se tekst ispisan u sredini. lluminirani Kur'an sačuvan u Husein-pašinoj džamiji, djelo je nepoznatog kaligrafa i spada u red najljepših islamskih rukopisa sačuvanih na ovim prostorima.

            Izložbu prati dopadljiva brošura koja određenim tehničkim detaljima imitira izgled originalnog Kur'ana. Autor fotografija minijatura iz Kur'ana Husein-paše Boljanića je Jakub Durgut, tekst o minijaturama napisala je dr Dragana Kujović, a autor teksta o Husein-pašinoj džamiji je dr Branko Banović. Brošura „Umijeće islamske minijature – Kur'an Husein-paše Boljanića iz XVI vijeka“ ima 24 strane i prožeta je minijaturama i reprezentativnim stranicama Kur'ana Husein-paše Boljanića. Zavičajni muzej će Husein-pašinoj džamiji pokloniti 500 primjeraka ove interesantne brošure, čime će ljepota arapskih slova, raznobojnih ornamenata i pažljivo ucrtanih ukrasa, postati dostupna široj publici i dobiti svoje mjesto u tursističkoj valorizaciji kulturnih potencijala Pljevalja i Crne Gore.

            Svečano otvaranje izložbe planirano je u subotu, 17. decembra u 19 časova, u holu Doma Vojske Crne Gore u Pljevljima. Na dan svečanog otvaranja, u periodu 19-21 h, po prvi put u novijoj istoriji, javnosti će biti izložen Kur'an Husein-paše Boljanića. Na svečanom otvaranju govoriće dr Branko Banović, direktor Zavičajnog muzeja Pljevlja, dr Dragana Kujović, orijentalista u Istorijskom institutu Univerziteta Crne Gore i Jakub Durgut, mujezin Husein-pašine džamije. Izložba će biti otvorena do 26. decembra, svakog dana od 10 do 18 h. Izložba se organizuje sredstvima Ministarstva kulture Crne Gore iz Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2016. godinu.

kuran-minijatura
Portal Analitika