Politika

ĐUKANOVIĆ U BEOGRADU: Crna Gora protiv blokade Srbije

Bivši premijer Crne Gore, Milo Đukanović, saopštio je danas u Beogradu da se protivi blokiranju zemalja koje žele da postanu članice Evropske unije (EU), i da vjeruje da između integracije i stabilnosti na Zapadnom Balkanu stoji znak jednakosti.
ĐUKANOVIĆ U BEOGRADU: Crna Gora  protiv blokade Srbije
Portal AnalitikaIzvor

"Jasno vam je da je Crna Gora protiv bilo kakve blokade kada je u pitanju strateški interes zemalja regiona, a to je napredak ka zajedničkim evropskim ciljevima", rekao je Đukanović i dodao da vjeruje da će problem u vezi s protivljenjem Hrvatske otvaranju poglavlja 26 u pregovorima Srbije i EU biti prevaziđen.

Na skupu o budućnosti EU i zapadnom Balkanu koji je organizovao Centar za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi, Đukanović je rekao da kao najveće probleme regiona vidi ekonomsku zaostalost i nestabilnost.

"Svi problemi koje vidimo na površini su posljedica tragičnog viševjekovnog ekonomskog zaostajanja svih zemalja regiona i mi ne možemo probleme riješiti ako ne otkrijemo tu dimeneziju našeg današnjeg stanja", rekao je Đukanović.

Prema njegovoj ocjeni, nije dovoljno urađeno u prethodnom periodu na rješavanju tog problema, a ni EU nije to sagledavala u potrebnoj mjeri.

"Izvjesna promjena evropske politike prema zemljama Zapadnog Balkana napravljena je kroz Berlinski proces", rekao je Đukanović i dodao da, ipak, zbog problema s kojima se suočava sama Unija prijeti opasnost da politika proširenja na zemlje Zapadnog Balkana padne u drugi plan.

Đukanović je takođe rekao da bez rješavanja problema nestabilnosti na Zapadnom Balkanu zemlje neće moći ozbiljnije da se posvete rješavanju pitanja ekonomske zaostalosti.

"Naše uvjerenje je da je integracija drugo ime za stabilnost. Zbog toga idemo snažno putem integracije u NATO i EU", rekao je Đukanović.

Dodao je i da Crna Gora razumije da neke zemlje imaju izvjesnu rezervu kada su u pitanju NATO integracije i da je dobro da se prema toj rezervi, počev od NATO-a, ima razumijevanja.

Beta

Portal Analitika