Abiznis

Cdu: Nova Vlada da uvažava stručnost i profesionalizam, a ne samo lojalnost

Cdu je veoma zabrinuta zbog ubrzanog rasta javnog duga Crne Gore u posljednjih nekoliko godina. Sada je već jasno da je naš javni dug prešao granice kriterijuma iz Mastrihta od 60 odsto, što je jasan znak za uzbunu u novoj Vladi Crne Gore i hitnu izradu Sanacionog programa, kojim će se uspostaviti buduća kontrola tog duga i obezbijediti adekvatne mjere za njegovo smanjenje - saopštio je portparol Cdu Nenad Pavićević.
Cdu: Nova Vlada da uvažava stručnost i profesionalizam, a ne samo lojalnost
Portal AnalitikaIzvor

Prema njegovim riječima, rast javnog duga i budžetskog deficita neminovno opredjeljuju Crnoj Gori i sužen pristup finansijskim tržištima, što nedvosmisleno ukazuje i na povećane troškove zaduženja države u budućnosti.

- Kod činjenice da je naš privredni rast gotovo konzerviran zbog njegove strukture i  nedovoljne pažnje dosadašnjih vlasti njegovom temeljnom reformisanju, moramo konstatovati da se Crna Gora nalazi u veoma ozbiljnoj privrednoj, ekomomskoj i finansijskoj krizi za čije prevazilaženje su potrebne ozbiljne, hitne i nadasve stručne mjere sanacije postojećeg stanja sa jasnom strategijom budućeg razvoja. Više je nego jasno da je nova Vlada Crne Gore - Vlada kontinuiteta, bez iole ozbiljnijih reformskih kapaciteta. Njen sastav ubjedljivo ukazuje, čast rijetkim izuzecima, da su osnovni kriterijumi pri njenom sastavljanju bili odanost i povjerljivost, a ne stručnost i profesionalizam koji bi joj mogli dati snagu za reformske procese – istakao je Pavićević.

Kada su, kaže on, stvari tako loše posložene u novoj Vladi, jedini pravi izlaz iz postojećeg stanja jeste angažovanje stručnih timova profesionalaca, koji bi savjetodavno pomogli svojim espertskim znanjima da se postojeće stanje prevaziđe.

- Ovakav naš prijedlog potvrđuju i ozbiljna iskustva drugih država koje su na ovakav način uspjele prevazići postojeće krize i pronaći pravi put razvoja. Smatramo da je pravi trenutak, ako ne i posljednji čas, da se naša Vlada okrene okupljanju pameti kojom raspolaže Crna Gora, prije svega u univerzitetskoj zajednici, a i van nje, kako bi se obrazovali neophodni ekspertski timovi sa osnovnim zadatkom da predlože programe sanacije postojećeg stanja u privredi, ekonomiji i finansijama naše zemlje sa jasnim smjernicama našeg budućeg razvoja. Bez ozbiljne stručne strategije u ovim oblastima, gdje bi koristili najveća svjetska znanja i iskustva osuđeni smo na kontinuirano propadanje – smatra Pavićević i dodaje da  Crna Gora takav scenario ne zaslužuje, „jer smo zemlja sa ogromnim potencijalima u kojoj živi samo nešto preko pola miliona ljudi, koji prema svim realnim pokazateljima zaslužuju uređeniju i bogatiju državu u kojoj bi i oni sami živjeli sa mnogo većim životnim standardom od postojećeg“.

- Zato pozivamo novu Vladu Crne Gore i najjaču partiju iz koje je dominantno formirana da prije svega odmah prestanu sa dosadašnjom praksom uskostranačkog vođenja naše države i da jasnim pozivom širom otvore vrata profesionalcima sa ekspertskim znanjima koji će joj pomoći da se prevaziđe postojeća, veoma ozbiljna situacija u zemlji. Samo tako će se prevazići dosadašnji model tehnokratsko-birokratskog i jednopartijskog vladanja našom zemljom i pružiti šansa izlasku naše zemlje iz krize. Sama činjenica da je naša Crna Gora mala zemlja dodatno nas mora obavezivati na što šire okupljanje i širu integraciju svih sposobnih ljudi koji joj mogu pomoći, bez obzira na njihovu partijsku ili bilo koju drugu pripadnost. Da li će nova Vlada imati sluha za ovakav iskorak, ostaje nam da vidimo – zaključuje se u saopštenju Pavićevića.

Portal Analitika