Politika

Pejović - Han: Proces evropskih integacija daje vidljive rezutate

Proces evropskih integacija Crne Gore daje vidljive rezutate u unaprjeđenju kvaliteta života građana, ocijenjeno je u razgovoru ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića sa evropskim komesarom za proširenje, Johanesom Hanom.
Pejović - Han: Proces evropskih integacija daje vidljive rezutate
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva, na sastanku je ocijenjeno da je Crna Gora dobar primjer uspjeha politike proširenja, i na putu reformi prema članstvu u Evropskoj uniji (EU) može računati na punu podršku Evropske komisije (EK).

„Pejović je istakao zadovoljstvo zbog otvaranja novih poglavlja koja su, kako je istakao, potvrda za preduzete napore i ostvarene dobre rezultate u ovim oblastima“, kaže se u saopštenju. 

On je naglasio da 26 otvorenih poglavlja u pregovorima sa EU potvrđuju jasnu evropsku orijentaciju Crne Gore, kao i povjerenje i partnerski odnos s EK i državama članicama.

„Sagovornici su se saglasili da proces evropskih integacija Crne Gore daje vidljive rezutate u unapređenju kvaliteta života crnogorskih građana kao i u izgradnji privlačnijeg ambijenta za poslovanje i investicije“, navodi se u saopštenju. 

U tom smislu, Pejović je prenio riješenost nove vlade da nastavi s intenzivnim reformama, naročito u ključnim oblastima poput vladavine prava, unaprjeđenja poslovnog ambijenta i fiskalne konsolidacije, kao i daljeg snaženja kapaciteta javne uprave.

Govoreći o značaju poglavlja 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj, on je naglasio da će ključne reforme sprovedene u toj oblasti značajno unaprijediti konkurentnost crnogorskih poljoprivrednih proizvoda na zajedničkom evropskom tržištu. 

„Otvaranjem pregovaračkog poglavlja 19 - Socijalna politika i zapošljavanje, Crna Gora će nastaviti da radi na dostizanju najviših evropskih standarda u važnim oblastima poput zdravlja i zaštite na radu, socijalne sigurnosti i prava radnika“, kazao je Pejović.

Han je, kako se navodi, ocijenio da je otvaranje novih poglavlja, iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja i socijalne politike i zapošljavanja, važan korak koji je direktno povezan sa ulaganjem sredstava EU u održivi ekonomski razvoj, naročito u ruralnim oblastima, ali i bolji kvalitet života svih građana.

„Komentarišući bojkot parlamenta opozicije, Han je ukazao na potrebu da vlast i opozicija rade zajedno na smanjenju političkih tenzija u Crnoj Gori, i pozvao opoziciju da djeluje unutar parlamenta kako bi bila obezbijeđena potrebna ravnoteža vlasti“, dodaje se u saopštenju.

Portal Analitika