Svijet

Porastao broj uhapšenih novinara

Broj uhapšenih i privedenih novinara u ovoj godini porastao je u odnosu na 2015-tu i trenutno je u svijetu 348 novinara koji su u zatvoru, navodi se u godišnjem izvještaju organizacije Reporteri bez granica.
Porastao broj uhapšenih novinara
Portal AnalitikaIzvor

U Turskoj je trenutno u zatvorima 100 novinara, što je povećanje za 22 odsto, a broj je učetvorostručen poslije pokušaja puča u julu.

Prema izvještaju, i broj zatvorenih novinarki ove godine je skočio i sa pet u 2015. popeo na 21, a od tog broja trećina je u zatvorima u Turskoj.

Osim Turske, Kina, Iran i Egipat zemlje su u kojima se nalaze više od dvije trećine svih zatvorenih novinara, navodi Reporteri bez granica, koji saopštavaju da je istovremeno pao broj otetih novinara u odnosu na 2015. 

Broj novinara talaca ove godine iznosi 52, a radi se uglavnom o lokalnim novinarima, dok je prošle godine taj broj iznosio 61, prenosi Tanjug. 

Ove se godine svi oteti novinari nalaze na Bliskom istoku. U Siriji, Jemenu i Iraku Islamska država kao taoce drži 21 novinara.

Prema podacima Odbora za zaštitu novinara, prvih pet zemalja s najvecim brojem zatvorenih novinara su Turska, Kina, Egipat, Eritreja i Etiopija.

MINA

Portal Analitika