Politika

Darmanović: Poziv opoziciji i dalje važi

Ministar vanjskih poslova u Vladi Crne Gore Srđan Darmanović saopštio je da poziv premijera Duška Markovića opoziciji iz ekspozea da uđe u vladu i dalje važi.
 Darmanović: Poziv opoziciji i dalje važi
Portal AnalitikaIzvor

''Želim da podsjetim da je premijer Marković u svom ekspozeu, ali i u više drugih navrata, iznio stav da su vrata za ulazak u Vladu otvorena onom dijelu opozicije koji podržava ulazak Crne Gore u EU i NATO'', kazao je Darmanović i dodao da je bojkot opozicije činjenica koja se ne može ignorisati.

''Ne možemo ignorisati činjenicu da je opozicija van Parlamenta, da osporava legitimnost izbora i da traži nove. Međutim, s druge strane, sve relevantne međunarodne adrese, a prije svega najpozvanija ODIHR, ocijenile su da su izbori bili fer i u skladu sa najvišim standardima'', kazao je Darmanović.

Ocjenjuje i da je ponuda Markovića neuobičajen potez.

''Složićete se da je to krajnje originalan potez, da se opoziciji da takva prilika, a sve to s ciljem da se relaksira politička scena'', saopštio je Darmanović''

15451095-1646441268986306-1322663127-n

Darmanović je, na tradicionalnom novogodišnjem prijemu za predstavnike diplomatskog kora, poručio da se nada da će se ta situacija riješiti. Podsjetio je da su međunarodne adrese ocijenile da su izbori bili fer i korektni.

“Prije svega, najpozvanija ODIHR, su ocijenile da su izbori bili fer i korektni u skladu sa najvišim demokratskim standardima, što je legitimnoj većini dalo za pravo da formira Vladu”, kazao je on.

Evroatlantska integracija je za Crnu Goru, dodaje on, proces sveobuhvatnih reformi, demokratskog preobražaja i društvenog sazrijevanja.

“Jako smo zadovoljni dinamikom ratifikacije Pristupnog protokola i s pravom očekujemo da se taj proces završi u prvoj polovini naredne godine, tako da Crna Gora naredni Samit NATO dočeka kao punopravna članica”, kazao je Darmanović.

Dodao je da naša zemlja i tokom 2016. godine napreduje i ka članstvu u EU.

“Nadam se da ćemo u narednih nekoliko dana otvoriti još dva poglavlja, što će uz prethodna 24, Crnu Goru dodatno učvrstiti na poziciji neprikosnovenog lidera u tom procesu u našem regionu”, rekao je Darmanović.

I. D.

Portal Analitika