Društvo

Amfilohije u Čikagu: Oduzimanje Kosova velika nepravda Amerike

U nedjelju 11. decembra, u Hramu Vaskresenja Hristovog u blizini aerodroma u Čikagu odslužena je sveta liturgija koja je dio niza crkvenih događaja vezanih za kanonizaciju novog svetitelja Srpske pravoslavne crkve Mardarija Uskokovića, prvog episkopa Srpske crkve u Americi, prenosi sajt Mitropolije.
Amfilohije u Čikagu: Oduzimanje Kosova velika nepravda Amerike
Portal AnalitikaIzvor

Liturgiju je služio mitropolit Amfilohije uz sasluženje arhijereja Longina domaćina svečanosti, episkopa Irineja istočnoameričkog, Maksima zapadnoameričkog i Kirila dioklijskog i vikara za južnu i srednju Ameriku. 
Posle toga, Amfilohije je uzeo riječ i govorio o tome da se jedan narod može nazvati zrelim narodom samo ako je u stanju da rađa svetitelje Crkve Božije. On je istakao da je pored ostalih naroda i srpski narod jedan od takvih zrelih naroda.

"Srpski narod već hiljadu godina od svetog mučenika Jovana Vladimira do danas rađa svece", naveo je on.

Kako je dodao, posebno su radosni i što je i dio srpskog naroda koji živi u Americi uzrastao do svojih svetitelja, kao što su sveti Nikolaj Žički, prepodobni Sevastijan Džeksonski, Sveti Varnava hvostanski, sveti Mardarije Uskoković i dr.

"Tako je srpski narod obogatio američku kulturu na najbolji mogući način. Pored svetitelja srpski narod je Americi i svijetu podario i velike naučnike Nikolu Teslu i Mihaila Pupina na primjer i druge znamenite ljude. Na žalost jedan dio političke elite Amerike nije na takve darove adekvatno odgovorio, več nasuprot je učinio velike nepravde srpskom narodu posebno oduzimajući od njega njegovu zavjetni zemlju Kosovo i Metohiju. Ali se nadamo da će se to posle poslednjih političkih promjena u SAD, promijeniti, zaključio je mitropolit Amfilohije.
 

Portal Analitika