Društvo

Sultanoglu posjetila Prijestonicu Cetinje

Pomoćnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i regionalna direktorka UNDP za Evropu i Zajednicu nezavisnih država Džihan Sultanoglu boravila je danas u posjeti Prijestonici Cetinje, tokom koje se sastala sa gradonačelnikom Aleksandrom Bogdanovićem.
Sultanoglu posjetila Prijestonicu Cetinje
Portal AnalitikaIzvor

Posjeta delegacije UNDP, u kojoj su, uz gospođu Sultanoglu, još bili i koordinatorka Sistema UN za Crnu Goru i stalna predstavnica UNDP Fiona Mekluni, viši regionalni savjetnik UNDP Paolo Gali, te Tomica Paović i Jelena Janjušević iz Kancelarije UNDP u Crnoj Gori, počela je susretom u Prijestonici Cetinje.

Tom prilikom, gradonačelnik Bogdanović poželio je dobrodošlicu gospođi Sultanoglu i njenim saradnicima, podsjećajući na krajnje intenzivnu saradnju Prijestonice Cetinje i UNDP.

- Prije svega, želio bih pomenuti program „Beautiful Cetinje“, koji traje već godinama i koji realizujemo zajedno sa UNDP. Do sada, kroz taj smo program obnovili zgradu bivšeg britanskog poslanstva, staru bolnicu „Danilo prvi“, Dvorski trg, opremili smo unutrašnjost autobuske stanice, a u toku je rekonstrukcija bivšeg ruskog poslanstva. Uz pomenuto, zajedno sa UNDP uradili smo i pokrenuli još niz projekata , a u narednom periodu intenziviraćemo saradnju na finalizaciji rekonstrukcije bivšeg ruskog poslanstva, kao i na realizaciji projekta biznis inkubator u okviru nove poslovne zone u bivšoj „Košuti“ – kazao je gradonačelnik Bogdanović.

Gradonačelnik Bogdanović konstatovao je i kako su rezultati programa „Beautiful Cetinje“ prevazišli prvobitna očekivanje, te da će, sa pozicije predsjednika Upravnog odbora Zajednice opština Crne Gore, sagledati mogućnosti da i u drugim jedinicama lokalne samouprave u Crnoj Gori budu pokrenuti slični projekti.

Zahvaljujući na današnjem prijemu, gospođa Sultanoglu naglasila je kako Prijestonica Cetinje i UNDP već duže imaju saradnju za primjer.

- Još od kraja 2010. godine, UNDP ima izuzetnu saradnju sa Prijestonicom Cetinje, što je rezultiralo brojnim inicijativama i projektima koji se odnose na energetsku efikasnost, urbani razvoj i revitalizaciju objekata od kulturne i istorijske važnosti. Podsjetiću da su naši dosadašnji zajednički projekti bili vrijedni oko šest miliona dolara. Kod svih tih aktivnosti, imali smo snažnu podršku gradonačelnika Bogdanovića, čija je gradska uprava bila krajnje posvećena. Koliko su vidljivi projekti koje smo realizovali sa Prijestonicom Cetinje, najbolje govori činjenica da je generalni sekretar Ujedinjenih nacija prije dvije godine uvrstio upravo Cetinje među 10 gradova svijeta u okviru globalne inicijative „Održiva energija za sve“ – istakla je ona.

Nakon susreta u Prijestonici Cetinje, delegacija UNDP i gradonačelnik Bogdanović obišli su radove na zgradi bivšeg ruskog poslanstva, koji su dio programa UNDP i Prijestonice Cetinje „Beautiful Cetinje“, a u čijem finansiranju učestvuje i Vlada Crne Gore.

Tokom obilaska, gradonačelnik Bogdanović informisao je goste kako se finalizacija radova očekuje tokom proljeća, te da će nakon njih u objektu biti smješteno sjedište Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

(cetinje.me)

Portal Analitika