Svijet

BBC: Nekadašnji Sovjeti na meti ruskih ubica u Turskoj

U Turskoj je u posljednje vrijeme ubijeno više osoba koje su porijeklom iz država bivšeg Sovjetskog Saveza, piše BBC.
BBC: Nekadašnji Sovjeti na meti ruskih ubica u Turskoj
Portal AnalitikaIzvor

Navodi se da postoje dokazi da su neka ubistva počinile plaćene ubice iz Rusije, kao i da je turska policija došla do spiska sa određenim imenima i fotografijama.

Izbjeglica iz Čečenike Ruslan Israpilov je rekao u aprilu ove godine da zna da će Rusi doći po njega.

“Oni nešto pripremaju. Dva muškarca su došla ovde i ostavila automobil u žbunju, potom su osmatrali okolo. Pitao sam one koji su ih vidjeli zašto ih nisu uhapsili“, rekao je Israpilov u glasovnoj poruci, dvije nedjelje prije nego što je ubijen na vratima svog stana.

Israpilov je bio dio čečenskog pokreta otpora, a poslije rata u Čečeniji je prebjegao u Tursku, gdje je pokušao da nađe mir, kao i brojni Uzbekistanci i Tadžikistanci.

“Šest mjeseci kasnije još jedan Čečen Abdulvahid Edelgiriev je ubijen. Krenuo je u kupovinu u istanbulskom pregrađu Kejesehir, ali je ispred tržnog centra automobil blokirao njegov put. Muškarac je pucao, on je pobjegao, ali nije uspio da se spase, čekali su ga napadači na putu do kuće i ubili ga“, dodaje BBC.

U tekstu se navodi da su ubistva urađena veoma profesionalno, ali su petorica plaćenika napravila grešku i u iznajmljenom automobili su ostavili tragove sa fotografijama, spiskovima sa imenima i logističkim podacima.

“Svi oni su došli iz Rusije“, ističe BBC.

Izvor: b92.net

Portal Analitika