Region

Hrvatska: Srbija da obezbijedi zaštitu nacionalnih manjina

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Davor Ivo Štir izjavio je da Srbija na svom putu prema EU mora da ispuni određene standarde među kojima i punu zaštitu nacionalnih manjina.
Hrvatska: Srbija da obezbijedi zaštitu nacionalnih manjina
Portal AnalitikaIzvor

"Srbija na svom putu prema EU mora da implementira niz stvari i da ispuni određene standarde. Pitanje pune zaštite nacionalnih manjina jedno je od tih pitanja. Od Srbije očekujemo da riješi ta pitanja", rekao je Štir sinoć u Briselu, prenijeli su hrvatski mediji.

On je to izjavio novinarima pošto je premijer Srbije Aleksandar Vučić napustio Brisel nezadovoljan što su pojedine zemlje, među kojima i Hrvatska, blokirale Srbiji otvaranje poglavlja 26 u pregovorima s EU.

Štir je dodao da Hrvatska podržava Srbiju da ispuni te standarde i krene dalje prema punopravnom članstvu.

Hrvatski mediji objavili su jutros da uz Hrvatsku primjedbe na otvaranje poglavlja 26 ima i Bugarska.

Pozivajući se na nezvanične informacije, Hrvatska radiotelevizija navela je da se hrvatske primedbe odnose na školske udžbenike na hrvatskom jeziku, a bugarske na održavanja verskih službi na manjinskim jezicima.

Mediji preciziraju da je Srbija počela rad na udžbenicima tako što postojeće za osnovne škole prevodi na hrvatski, ali ne i da radi na posebnim ubžbenicima namijenjenim pripadnicima hrvatske zajednice, dok se u vezi sa srednjom školom još ništa ne radi.

Izvor: N1

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Portal Analitika