Zanimljivosti

Gejts dao milijardu dolara za borbu protiv globalnog zagrijevanja

Jedan od osnivača Majkrosofta i najbogatiji čovjek na svijetu Bil Gejts okupio je grupu od nekoliko najbogatijih ljudi svijeta koji će pokloniti više od milijardu dolara za razvoj i istraživanje inovativne tehnologije u oblasti čiste energije i tako doprinijeti borbi protiv globalnih klimatskih promjena, saopštila je danas njegova fondacija.
Gejts dao milijardu dolara za borbu protiv globalnog zagrijevanja
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Partnerstvo pod nazivom "Breakthrough Energy Ventures" (BEV), pored Gejtsa, čine i Džef Bezos, osnivač i vlasnik "Amazona", giganta onlajn kupovine, Džordž Soroš, Britanac Ričard Brenson i osnivač društvene mreže Fejsbuk Mark Zakerberg. 

Prema procjenama Blumberga i Forbsa, ukupno njihovo bogatstvo iznosi oko 170 milijardi dolara. 

Kako je navedeno u saopštenju fondacije "Bil i Melinda Gejts", BEV će ulagati u proizvodnju ekonomičnih izvora energije, bez emisije štetnih gasova. 

Administracija odlazećeg predsjednika SAD Baraka Obame saopštila je krajem prošle godine da je formirano partnerstvo "Breakthrough Energy Coalition", takođe na čelu sa Gejtsom, koja će biti posrednik između novoosnovanih kompanija u oblasti čiste energije, istraživanja i energetskog tržišta. 

Gejts je prošle godine najavio da će uložiti milijardu dolara ličnog bogatstva u razvoj tehnologije proizvodnje čiste energije. 

On je u video-poruci naveo da "savremeni način života troši ogromne količine energije", od čega najveći dio potiče od nafte i prirodnog gasa koji dovode do klimatskih promena. 

Gejts je dodao da sredstva koja ulaže država nijesu dovoljna i da se mora ulagati u istraživače koji se bave uzrocima problema, prenose svjetske agencije.

Portal Analitika