Svijet

Elektori traže detalje o ruskim vezama Donalda Trampa

Elektori su napisali otvoreno pismo direktoru obavještajnih službi Sjedinjenih Država, Džejmsu Klaperu, tražeći informacije o vezama Donalda Trampa sa Rusijom, prije nego što glasaju da on postane predsjednik SAD-a.
Elektori traže detalje o ruskim vezama Donalda Trampa
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Obavještajne službe Sjedinjenih Država zaključile su da je Rusija hakovala Demokratski Nacionalni Komitet i druge povezane zvaničnike sa namjerom da Tramp pobijedi na izborima.

- Elektorima treba uvid u to da li postoje tekuće istrage o vezi između Trampa, njegovih saradnika, kampanje i miješanju ruske vlade u izbore, detalji tih istraga, dokle su stigle i ko je bio povezan sa njima - napisali su Klaperu u otvorenom pismu.

Oni dodaju da te informacije direktno utiču na glavne faktore razmatranja da li Tramp treba da postane predsjednik.

Tim kampanje Hilari Klinton podržao je elektore u razmatranju detalja u toku nedjelje.

Uticajni senatori iz Demokratske partije i Republikanske partije tražili su nezavisnu istragu o ruskom miješanju u američke izbore, čime bi mogli da uđu u sukob s novoizabranim predsjednikom SAD Donaldom Trampom oko politike prema Rusiji, ali i oko Trampovog mogućeg izbora za državnog sekretara SAD, prenio je portal Politiko.

Tramp je juče odbacio navode iz CIA o ruskom miješanju u američke izbore uz ocjenu da su "smiješni" i da je to pokušaj da se potkopa njegova pobjeda na predsjedničkim izborima.

Kao jedan od Trampovih favorita za novog šefa američke diplomatije navodi se direktor Ekson mobajla, Reks Tilerson, koji ima bliske veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, navodi Politiko.

Vođa republikanaca u Senatu, Mič Mekonel, je danas osudio moguće strano miješanje u američku politiku.

- Rusi nijesu naši prijatelji - dodao je on. - Očigledno je da je uznemirujuće svako narušavanje naših mjera za sajberbezbjednost i strogo osuđujem takve napore - rekao je Mekonel na konferenciji za novinare.

On je rekao da miješanje sa strane u američke izbore "prosto ne može biti stranačko pitanje".

- To je važno pitanje i namjeravamo da ga ispitamo na međustranačkoj osnovi - rekao je Mekonel.

Independent

Portal Analitika