NATO

Đukanović-Karpenter: Ratifikacija Protokola nakon novogodišnjih praznika

Predsjednik DPS Milo Đukanović sastao se danas sa zamjenikom pomoćnika ministra odbrane SAD-a, Majklom Karpenterom.
Đukanović-Karpenter: Ratifikacija Protokola nakon novogodišnjih praznika
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Tom prilikom predsjednik DPS-a je izrazio realan optimizam da će region Zapadnog Balkana ostvariti svoje strateške ciljeve da bude dio evropskih i evroatlantskih struktura, i izrazio zadovoljstvo što Crna Gora ima ulogu lidera u tim procesima.

Govoreći o dešavanjima koja su karakterisala izborni proces, Đukanović je istakao da Crna Gora i u narednom periodu ostaje čvrsto privržena integracijama, bez obzira na brojne izazove koji dolaze kako iz unutrašnjih struktura, tako i od strane spoljnih faktora.

U tom smislu, Đukanović je naglasio da će ratifikacija Protokola o pristupanju Crne Gore NATO od strane Vašingtona biti stimulativna za ostale zemlje članice kako bi se članstvo Crne Gore u Alijansi formalizovalo u prvoj polovini iduće godine.

Karpenter je, između ostalog, pohvalio napredak Crne Gore i ohrabrio temeljnu istragu prijetećih događaja na izborni dan kroz crnogorske demokratske institucije. Karpenter je istakao da Crna Gora ima veliku podršku u Senatu SAD-a kada je u pitanju njeno članstvo u NATO Alijansi, i izrazio očekivanje da će ratifikacija Protokola o članstvu Crne Gore u NATO biti na dnevnom redu Senata odmah nakon novogodišnjih praznika.

Tokom sastanka, sagovornici su su se saglasili o značaju bilateralne saradnje dvije države u oblastima od zajedničkog interesa, a posebno u sektoru odbrane i bezbjednosti.

Razmjenjena su u najkraćem i mišljenja o regionalnim i globalnim kretanjima, i zajednički konstatovano da je od izuzetne važnosti da Balkan ostane u fokusu i nove američke administracije.

Portal Analitika