Kultura

Potpisan Sporazum o saradnji u oblasti kulture i obrazovanja između CG i Slovenije

Sporazum o saradnji u oblasti kulture i obrazovanja između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Slovenije potpisan je danas u Ljubljani.
Potpisan Sporazum o saradnji u oblasti kulture i obrazovanja između CG i Slovenije
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Sporazum je potpisao prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture sa slovenačkim kolegom Antonom Peršakom.

Ministri su tokom susreta razgovarali o unapređenju saradnje Crne Gore i Republike Slovenije, sa posebnim akcentom na snažniju razmjenu između institucija kulture.  Ocijenjeno je da je današnje potpisivanje Sporazuma dobar podsticaj u tom smjeru.

Realizacijom zajedničkih kulturno-umjetničkih projekata skrenuće se pažnja na značaj kulturne saradnje za jačanje ukupnih odnosa dvije zemlje, istakao je ministra Ljumović.

Sagovornici su razmijenili stavove i iskustva o mogućnostima koje kulturi nude evropski fondovi. Istaknuto je da je podrška i pomoć Slovenije u ovoj oblasti od izuzetnog značaja za Crnu Goru i njen put ka ostvarivanju punopravnog članstva u EU.

Potpisani Sporazum potvrđuje dosadašnju uspješnu i plodnu sardnju u oblasti kulture i obrazovanja između Crne Gore i Republike Slovenije. Ovaj dokument daće pravni okvir za razmjenu studenata, učitelja, istraživača i kulturnih djelatnika. U oblasti kulture podsticaće se razmjena pozorišnih, likovnih, filmskih i muzičkih programa. Strane će na osnovu Sporazuma jačati saradnju univerziteta i drugih obrazovnih institucija, muzeja, arhiva, biblioteka...

Ministar Ljumović boravi u Ljubljani kao član zvanične delegacije koju predvodi Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. 

Portal Analitika