Politika

Bošković - Karpenter: SAD će nastaviti da podržavaju evroatlantske integracije CG

Ministar odbrane, mr Predrag Bošković, sastao se danas sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara za odbranu SAD, dr Majklom Karpenterom (Michael Carpenter), koji boravi u radnoj posjeti Crnoj Gori.
Bošković - Karpenter: SAD će nastaviti da podržavaju evroatlantske integracije CG
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Karpenter je čestitao ministru Boškoviću imenovanje na novu dužnost, uz uvjerenje da će Crna Gora jednakim intenzitetom nastaviti da sprovodi predviđene reforme i aktivno doprinosi implementaciji NATO agende. On je istakao da će SAD nastaviti da sveobuhvatno podržavaju evropske i evroatlantske integracije naše države.

Ministar Bošković je izrazio zadovoljstvo podrškom Spoljnopolitičkog odbora Senata SAD usvajanju Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u i naglasio očekivanje  da će početkom 2017. godine podršku dati i Senat.

On je podsjetio da su do sada parlamenti 16 zemalja članica Alijanse ratifikovali Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi, uz uvjerenje da će i ostale zemlje prepoznati značaj ratifikacije u što skorijem roku. Bošković je kazao da Crna Gora ima već bogato iskustvo u međunarodnim misijama NATO, EU i UN, kojima pripadnici Vojske Crne Gore daju sve veći doprinos i dodao  da će Ministarstvo odbrane podržati predviđene reforme Vojske Crne Gore, u cilju unapređenja modernizacije i povećanja nivoa interoperabilnosti sa savezničkim snagama.

Uz razmjenu mišljenja povodom aktuelne političke i bezbjednosne situacije u regionu i Evropi, Bošković i Karpenter su se saglasili da je do sada ostvarena bogata bilateralna saradnja dvije države u domenu odbrane i ukazali na spremnost za razmatranje modaliteta za njeno dalje unapređenje.

Portal Analitika