Abiznis

Odobreno devet projekata za povećanje zapošljivosti, budžet 1 270 000 eura

Konferencija povodom promocije dodjele bespovratnih sredstava Evropske unije izabranim projektima Poziva "Mladi, žene i dugoročno nezaposleni na tržištu rada“ u organizaciji Ministarstva rada i socijalnog staranja uz podršku IPA projekta „Aktivne mjere tržišta rada za zapošljivost“ održana je danas, u Hotelu Ramada.
Odobreno devet projekata za povećanje zapošljivosti, budžet 1 270 000 eura
Portal AnalitikaIzvor

U okviru Operativnog programa „Razvoj ljudskih resursa 2012-2013“, koji se finansira iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), u oktobru 2015. godine objavljen je Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava „Mladi, žene i dugoročno nezaposleni na tržištu rada“ u vrijednosti od oko 1,3 miliona eura.

Poziv je bio otvoren za socijalne partnere, nevladine organizacije, Zavod za zapošljavanje, licencirane organizatore obuka i obrazovanja, poslodavce i opštine, za podršku onim projektima koji će kroz programe obrazovanja i osposobljavanja povećati zapošljivost nezaposlenih lica, odnosno dugoročno nezaposlenih, mladih i žena, i odgovoriti na potrebe poslodavaca za radnom snagom.   

Od ukupnog broja pristiglih prijedloga projekata, kojih je bilo 61, na kraju je devet (9) projekata dobilo šansu da se realizuje uz podršku Evropske unije kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA).

Nosioci odabranih projekata su: - Unija poslodavaca Crne Gore, - Javna institucija „Dom starih“ Bijelo Polje, - NVO Centar za građansko obrazovanje (CGO), - Opština Rožaje, - NVO Mladi Romi, - Zavod za zapošljavanje Crne Gore, - Fondacija za razvoj sjevera (FORS Montenegro), - Fakultet za biznis i turizam Budva, - organizacija Help (Hilfe zur Selbsthilfe e.V.). 

Ukupna ugovorena vrijednost svih devet projekata iznosi oko 1.270.000 eura, od čeka je učešće EU oko 1.080.000 eura, a nacionalno učešće oko 190 hiljada eura. Planirani završetak projekata je kraj 2017. godine.

Projekti treba da doprinesu povećanju zapošljivosti nezaposlenih i neaktivnih lica, posebno dugoročno nezaposlenih, žena i mladih, koji su prepoznati kao jedna od najranjivijih grupa na crnogorskom tržištu rada. 

Portal Analitika