Društvo

Notarska komora Crne Gore primljena u Savez notarskih komora EU

Na sjednici Generalne skupštine Saveza Notarskih komora Evropske unije (CNUE) koja je u petak održana u Briselu, jednoglasno je prihvaćena kandidatura i odlučeno da se Notarska komora Crne Gore primi u članstvo CNUE u svojstvu posmatrača, što predstavlja veliko priznanje crnogorskom notarijatu i njegovim do sada postignutim rezultatima.
Notarska komora Crne Gore primljena u Savez notarskih komora EU
Portal AnalitikaIzvor

"Na sjednici skupštine CNUE pored predsjednika NKCG Branislava Vukićevića i potpredsjednika NKCG Darka Ćurića, učestvovao je i podršku kandidaturi NKCG dao i ambasador Crne Gore u Evropskoj Uniji Bojan Šarkić, koji se prigodnim govorom obratio članovima CNUE", saopšteno je Portalu Analitika iz Notarske komore Crne Gore.

CNUE okuplja notarske komore svih 22 zemlje članice Evropske Unije u kojima je uspostavljen notarijat latinskog tipa, a koji postoji i u Crnoj Gori. Ova vrlo uticajna organizacija ima značajnu ulogu u promociji i zaštiti interesa notarijata i uspostavljanja pravne sigurnosti kroz uticaj na donošenje zakona i drugih propisa u Evropi.

"S obzirom da je Crna Gora kandidat za prijem u članstvo Evropske Unije od velike je važnosti za crnogorski notarijat što mu je prijemom u ovu organizaciju u svojstvu posmatrača omogućeno da učestvuje u svim procesima i aktivnostima CNUE i promoviše interese Crne Gore u oblasti notarske službe i ostalih grana prava u kojima notari obavljaju svoju djelatnost. Istovremeno je ovim odato priznanje i državi Crnoj Gori, koja je, kako je istaknuto i na skupštini CNUE, prepoznala značaj notarijata na uspostavljanju pravne sigurnosti i koja daje podršku razvoju notarijata i očuvanju njegovih nadležnosti. Od država van Evropske Unije osim Crne Gore, jedino je još Turskoj do sada omogućeno da učestvuje u radu CNUE", ističe se u saopštenju.

Portal Analitika