Abiznis

KOVAČEVIĆ: Podaci iz katastra neophodni za legalizaciju objekata

Uprava za nekretnine imaće važnu ulogu u projektu regularizacije neformalnih objekata, jer će obezbjeđivati neophodne podatke i dokumentaciju privatnim licenciranim geodetskim firmama, zainteresovanim strankama (pravnim i fizičkim licima), državnim i organima lokalne samouprave u tom procesu, saopštio je direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević.
Portal AnalitikaIzvor

- Podaci Uprave za nekretnine su značajni za realizaciju i primjenu Zakona o regularizaciji neformalnih objekata, jer predstavljaju osnovni i sastavni dio potrebne dokumentacije u procesu regularizacije neformalnih objekata. Naša uloga biće i u vođenju upravnog postupka u cilju regulisanja svojinskih odnosa, odnosno ispunjavanja obaveza odredbi Zakona o regularizaciji neformalnih objekata - kazao je Kovačević za Pobjedu.

Zahtjevi

On smatra da će Uprava za nekretnine, zbog tog procesa, u narednom periodu imati mnogo više posla i obaveza.

 - Imaćemo nesumnjivo mnogo veći broj zahjeva za izdavanje potrebne dokumentacije i vođenja upravnog postupka, a samim tim i mnogo više obaveza- izjavio je Kovačević.

On očekuje uspješnu realizaciju projekta regularizacije i legalizacije, ali i upozorava.

 - Neophodno je da se i javni i privatni sektor aktivno uključi u taj projekat - naglasio je Kovačević.

On je dodao da će glavni benefiti koji će se dobiti realizacijom regularizacije i legalizacije biti poboljšanje podataka katastarskih evidencija i usklađivanje sa stvarnim stanjem na terenu, uređena zemljišna administracija i doprinos za stvaranje bolje infrastrukture prostornih podataka na nacionalnom nivou.

Kovačević navodi da su, povodom ovog projekta, u stalnoj komunikaciji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma.

 - Ministarstvo je upoznato sa našim planiranim aktivnostima, a Uprava za nekretnine će dostaviti sve raspoložive podatke tom Vladinom resoru i svim opštinskim organima koji učestvuju u implementaciji Zakona o regularizaciji neformalnih objekata - rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, saglasno zakonskoj regulativi, Uprava za nekretnine će obezbijediti korišćenje podataka iz raspoložive baze podataka katastarskih evidencija. Na raspolaganju zainteresovanim stranama biće orto-foto podaci, kao i podaci iz digitalnog plana katastarskih opština.

 - Podaci mogu biti pripremljeni i predati na eksternom mediju ili korišćenjem servisa Geoportala Uprave za nekretnine (www.geoportal.co.me) - izjavio je Kovačević.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika