Politika

AMERIČKI SENATOR: Ubrzana ratifikacija važna zbog uticaja Rusije

Američki senator iz redova demokrata, Ben Kardin, rekao da je Crna Gora ispunila uslove za članstvo u NATO i da je brza ratifikacija pristupnog protokola izuzetno važna u svijetlu pokušaja Rusije da omete taj proces.
AMERIČKI SENATOR: Ubrzana ratifikacija važna zbog uticaja Rusije
Portal AnalitikaIzvor

U Senatu SAD juče nije bilo jednoglasja o ratifikaciji ugovora sa Crnom Gorom, koje je bilo neophodno zbog ubrzane procedure odlučivanja, pa do izjašnjavanja nije došlo. Dva republikanska senatora imala su određene primjedbe tokom rasprave.

Kardin je tokom rasprave na jučerašnjoj sjednici Senata apelovao na kolege da do kraja dana ratifikuju Protokol o pridruživanju Crne Gore NATO-u.

"Razlog zbog kojeg sam rekao da je važno da se to uradi baš sada je da bi se pokazalo da Rusija ne drži veto po pitanju prijema novih članica u Alijansi. Oni rade sve da ometu taj proces. Mislim da treba jasno da pokažemo da se mi iz Senata ne bojimo Rusije i da ćemo biti uz Alijansu, a za to imamo šansu u sljedećih nekoliko sati prije nego Kongres okonča svoj rad", kazao je Kardin na jučerašnjoj sjednici i istakao da Obamina administracija snažno podržava učlanjenje Crne Gore u NATO - i demokrate i republikanci.

O ratifikaciji Protokola o pistupanju Crne Gore NATO-u američki Senat izjasniće se poslije 20. januara, nakon što administracija Donalda Trampa preuzme dužnost.

"Želio sam da naglasim važnost preduzimanja koraka po pitanju Crne Gore. Crnogorski ambasador je često u našem komitetu i obavještava nas o svemu što se dešava. Bio sam u prilici da se sretnem sa mnogima iz članica NATO-a, a da budem iskren, akcija SAD-a biće najvažnija i bitno je da to jasno saopštimo. Ako to sada ne učinimo to neće biti moguće do naredne sesije Kongresa, kada ćemo imati novu administraciju. Zato smatram da je važno da taj proces okončamo sada", naglasio je Kardin u svom obraćanju u Senatu.

rtcg.me

Portal Analitika