Društvo

Koprivica: Novi bukvar je pokušaj ispiranja mozgova

Vlast nastoji da u škole na mala vrata ugura zasad neobavezni bukvar smiješnih riječi i izraza, saopštio je rukovodilac Medijskog centra DNP Dragan Koprivica i dodao da je to istovremeno i bukvar grubih pokušaja ispiranja mozgova.
Koprivica: Novi bukvar je pokušaj ispiranja mozgova
Portal AnalitikaIzvor

Koprivica u saopštenju navodi da režimu u Crnoj Gori ništa nije sveto u namjeri da se izruguje s osnovnim građanskim vrijednostima u cilju opstanka na vlasti, a dokaz više je, kako je naveo, i najnovija ujdurma oko tzv. crnogorskog bukvara, kojim se vrši pokušaj otvorenog nasilja i izrugivanja s kulturom, zdravim razumom građana i jezičkom tradicijom.

“Režim nastoji da u škole na mala vrata ugura zasad neobavezni bukvar smiješnih riječi i izraza. To je istovremeno i “bukvar” grubih pokušaja ispiranja mozgova odraslih i, što je najštetnije u svemu, mlade populacije, s kojom je uvijek najlakše manipulisati”, istakao je Koprivica, dodavši da taj pokušaj ima nekolike svrhe.

“Kao prvo, po sistemu “zavadi pa vladaj”, montažerima iz režimskih krugova treba da posluži kao predah od rasvijetljene priče o raskrinkanom tzv. državnom udaru. Takođe i kao zamjena za sliku flagrantno polupraznih klupa u Crnogorskom parlamentu, sliku kakve nema nigdje u Evropi osim u “evropskoj” Crnoj Gori. Providno djeluje i pokušaj vlasti da se alarmantni fakti o povećanom državnom dugu od više milijardi sad vješto zamijene javnim sporenjima o farsičnom bukvaru”, kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima u svemu je najštetnije što je ciljna grupa upravo ona najranjivija u razvoju, djeca.

“Jer svaka manipulantska vlast polazi od istog recepta da se zloupotrebom najmlađe populacije najlakše manipuliše na duge staze.  Pritom se i uz ovlašni pogled na besmislene jezičke ujdurme u tzv. bukvaru crnogorskog lako uočava da se komedija nastavlja i time što se čak i suština riječi, njihova semantička strana, izvitoperuje do neprepoznatljivosti i besmisla. Zato bi djeci bio potreban i Fransoa Šampolion da dešifruje nakaradne riječi, ili ono što je od njih ostalo, uz jezičke zavrzlame i hijeroglife, gdje fale i neka slova, istrgnuta iz riječi, da bi farsa bila kompletna”, dodao je Koprivica.

On kaže da takvim jezikom ne govori niko čak ni iz vrha DPS-a.

“U pitanju je svakako i providan pokušaj da se pomoću nekog karikaturalnog pravopisa, novih slova, novogovora i izvitoperenih riječi novokomponovanih jezičara dobije šatro-crnogorski, virtuelni jezik za kroz kuću i šegačenje. Uostalom, tim žargonskim jezikom ne govori niko čak ni iz vrha DPS-a, i režima u cjelini”, kazao je Koprivica.

Kako dalje navodi navodi, danas se većina građana Crne Gore i dalje izjašnjava da piše i govori svojim srpskim jezikom.

“Istim onim kojim je napisan i “Gorski vijenac” i sve najsvjetlije stranice naše istorije, kulture i ukupne duhovnosti. Onim srpskim, kojim su govorili i njime se ponosili Petar Prvi, Njegoš, Kralj Nikola, Marko Miljanov i drugi velikani naše istorije. A svi oni bi danas zanijemili na novojezička kvazistrujanja i inovatore i montažere iz vlasti, koja je opustošila Crnu Goru. I pritom se održava na evropskom kazanu i stajanju u redu za milostinju i finansijske injekcije zbog oboljele i razorene privrede, i nekih umova”, govori Koprivica.

Prema njegovim riječima bukvar novi iskorak u prazno na štetu crnogorske kulture i njene autohtonosti.

“Zato autore treba prozvati pred licem cjelokupne javnosti u cilju odbacivanja tog tipa nastave, kojim se maltretiraju učenici, ismijava naša kultura, istorijsko pamćenje i crnogorsko nacionalno biće”, zaključeno je Koprivica.

Portal Analitika