Crna hronika

Šmanj progovorio pred tužiteljkom

Vladimiru Šmanju (34), nastanjenom u Banjaluci, i srpskom državljaninu Miljanu Bulatoviću (36), iz Niša, u petak veče određeno je zadržavanje od 72 sata zbog sumnje da su pomogli u organizaciji likvidacije Đorđa Borete prije četiri dana u bašti lokala „Trofej“ u Bečićima, kada je kao slučajna žrtva stradao i doktor Dragan Zečević, a ranjen i vlasnik lokala Ivo Stanišić.
Šmanj progovorio pred tužiteljkom
Portal AnalitikaIzvor

Na teret im se stavlja sumnja da su počinili krivično djelo teško ubistvo putem pomaganja. Oni će danas biti privedeni sudiji za istrage Višeg suda u Podgorici koji će odlučivati o predlogu tužiteljke Suzane Milić da im se odredi pritvor. Prema saznanjima Pobjede, osumnjičeni za dvostruko ubistvo i ranjavanje vlasnika lokala ćutanjem su se branili u policiji. Međutim, tokom saslušanja u Tužilaštvu, za razliku od Bulatovića, Šmanj je prekinuo ćutnju i iznio odbranu.

Branilac Šmanja, advokat Vojislav Adamović, nije želio iznositi detalje iskaza njegovog klijenta kako ne bi ugrozio istragu. Prema nezvaničnim informacijama, likvidaciju Borete, koji je imao veze sa ,,škaljarcima“, naručila je konkurentska kriminalna organizacija poznata javnosti kao ,,kavački klan“. Motiv ubistva su, kako istražitelji sumnjaju, neraščišćeni poslovi s drogom koja je krijumčarena van granica Crne Gore. Istrazi ubistva Borete pomogli su snimci sa nadzornih kamera koji su za nepunih četrdeset sati nakon dvostrukog ubistva istražitelje doveli do Šmanja i Bulatovića.

Bogat kriminalni dosje Šmanja i Bulatovića, kao i njihova povezanost sa ,,kavačanima“, potvrdili su sumnje policijskih inspektora da je Boreta bio na meti ovog klana. Iz tog razloga, istražitelji će, kako tvrdi izvor blizak istrazi, likvidatore i nalogodavce tražiti među članovima ove kotorske kriminalne organizacije, čije vođe su već mjesecima van granica Crne Gore.

Za sada je utvrđeno da su osumnjičeni već duže vrijeme pratili Boretu i planirali njegovo ubistvo. Imali su stambeni objekat, u čijem su garažnom prostoru napravili specijalni bunker i skrivali predmete korišćene u krivičnim djelima. Na osnovu tragova inspektori su otkrili da su Bulatović i Šmanj bili uključeni u pripremanje, pomaganje i prikrivanje dokaza nakon ubistva. Boreta i Zečević ubijeni su na terasi lokala ,,Trofej“. Očevici tvrde da je jedan od egzekutora sišao sa vespe i iz ,,kalašnjikova“ ispalio više od dvadeset hitaca u Boretu. Odlazeći prema vespi, napadač je nastavio da puca i ubio penzionisanog doktora Zečevića, koji je sjedio za susjednim stolom sa vlasnikom lokala. Obdukcija je pokazala da je Zečević usmrćen sa pet metaka od kojih ga je jedan pogodio u glavu. (Pobjeda)

Portal Analitika