Muzika

Kovačević: Crna Gora vječita inspiracija

Crnogorski kantautor Slobodan Kovačević sjutra veče u velikoj sali KIC-a ,,Budo Tomović“, sa početkom u 20 časova, organizuje lijepo muzičko druženje uz pratnju kolega povodom obilježevanja deset godina nezavisnosti Crne Gore. U razgovoru za Pobjedu ovaj višestrani umjetnik kaže da se u pravo vrijeme ukazala prilika da se publika prisjeti lijepih pjesama koje je napisao i otpjevao o Crnoj Gori.
Kovačević: Crna Gora vječita inspiracija
Portal AnalitikaIzvor

POBJEDA: Veliko muzičko druženje sa crnogorskom publikom najavili ste za ponedjeljak u KIC-u ,,Budo Tomović“. Da li ste pripremili poseban repertoar s obzirom na povod - obilježavanje desetogodišnjice nezavisnosti Crne Gore?

KOVAČEVIĆ: Ovo lijepo druženje sa svim dragim ljudima povodom desetogodišnice nezavisnosti Crne Gore organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i u organizaciji Muzičkog centra. Publika će imati priliku da čuje pjesme koje sam napisao tokom dugogodišnje karijere. Na repertoaru će biti numere ,,Montenegro“, ,,Vječna da si“, a koncert nosi naziv ,,Crna Goro, kapljo vode!''.

POBJEDA: Kakva su Vaša očekivanja od koncerta, i da li je uvijek poseban osjećaj kada nastupate pred domaćom publikom?

KOVAČEVIĆ: Osjećaj koji dominira ovakvom situacijom je poseban i nesvakidašnji jer osim velike odgovornosti ispunjen je izuzetnim emocijama.

POBJEDA: Imate mnogo pjesama o Crnoj Gori. Čime Vas naša zemlja inspiriše?

KOVAČEVIĆ: Inspiraciju za mnoge moje pjesme o Crnoj Gori nalazim u njenom ambijentu, ljudima, njenoj božanstvenoj ljepoti, istorijskoj golgoti i u njenim mogućnostima.

POBJEDA: Kakvo je Vaše mišljenje o crnogorskoj muzičkoj sceni i da li država u dovoljnoj mjeri podržava projekte domaćih muzičara?

KOVAČEVIĆ: Crna Gora je prepuna talenata i to se može primijetiti na svakom koraku i pored toga što se još mnogi nijesu ostvarili. Hoću da vjerujem u takvu snagu i znam da takva energija može doprinijeti sveopštem boljitku. Država je mnogima pomogla i mnogima pomaže i znam da će takva podrška i dalje da potraje i bez velike kurtoazije očekujem i osjećam njenu podršku.

POBJEDA: Šta je to što ćete pamtiti sa početaka Vaše karijere i koliko se razlikovao život muzičara u bivšoj SFRJ i danas?

KOVAČEVIĆ: Pamtiću mnoge događaje koji su pratili moj muzički život od sarajevskih ,,Lutalica“, ,,Indeksa“, ,,Pro arte“ pa onda grupe ,,More“. Zatim događanja početkom 90-ih godina koja su vezana za pjesmu ,,Montenegro“ koju sam otpjevao na prvom međunarodnom festivalu u Budvi. Pamtiću sliku i emociju sa Trga nezavisnosti 21. maja 2006. godine. Život se u mnogo čemu razlikovao u bivšoj SFRJ. Svako vrijeme nosi svoje breme, ali ostaje istina i potreba za ljudskim vrijednostima, a muzika je ta koja hrani ljudsku dušu i ne bi da je truje. (Opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika