Svijet

Kurc: Austrija će blokirati nastavak pregovora sa Turskom

Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc rekao je da će Austrija blokirati nastavak pristupnih pregovora sa Turskom, navodeći kao razlog kršenja ljudskih prava u toj zemlji. Ministri spoljnih poslova Evrospke unije trebalo bi na sastanku u utorak u Briselu da odluče kakav će stav zauzeti prema Turskoj, a ta odluka mora da bude donijeta jednoglasno.
Kurc: Austrija će blokirati nastavak pregovora sa Turskom
Portal AnalitikaIzvor

Sebastijan Kurc smatra da bi EU trebalo da suspenduje pristupne pregovore s Turskom, što je nedavno predložio i Evropski parlament.

"Ljudi koji misle drugačije se zastrašuju, opozicioni političari se pritvaraju, uvodi se smrtna kazna. Potrebna je jasna reakcija EU", poručio je Kurc u izjavi za agenciju APA.

Austrijski ministar je naveo da je svoj stav usaglasio sa Bugarskom i Holandijom i istakao da EU ne treba da se boji da će propasti sporazum o migrantima s Turskom, preneio je Indeks.

"Ako dopustimo Turskoj da čini sve što želi zbog sporazuma o izbjeglicama i ako okrenemo glavu, postaćemo opasno zavisni", o Turskoj, rekao je Kurc.

Izvor: rts.rs

Portal Analitika