Svijet

Netanjahu: Tramp osjeća veliku toplinu prema jevrejskoj državi

Nadam se da će odnosi SAD i Izraela ojačati za vrijeme Trampove administracije, kaže premijer Izraela Benjamin Netanjahu. On je izjavio je da novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp, koga on vrlo dobro poznaje, osjeća veliku toplinu prema jevrejskoj državi i jevrejskom narodu.
Netanjahu: Tramp osjeća veliku toplinu prema jevrejskoj državi
Portal AnalitikaIzvor

"To se ne dovodi u pitanje", rekao je Netanjahu u intervjuu za emisiju „60 minuta“ američke TV mreže Si-Bi-Es.

Izrazio je nadu da će odnosi SAD i Izraela ojačati za vrijeme Trampove administracije.

Netanjahu i voditelj emisije Lesli Stol takođe su u tom intervjuu, koji će sjutra biti emitovan, diskutovali o Netanjahuovim problematičnim odnosima s predsjednikom Barakom Obamom.

Ti odnosi su dotakli dno kada je Netanjahu lobirao protiv sporazuma velikih sila s Iranom u govoru u Kongresu SAD.

"Pretpostavimo da smo imali divne odnose, važi? Mislite li da se ne bih usprotivio sporazumu s Iranom da nisam mislio, kao što sam mislio, da dovodi u opasnost postojanje Izraela? Navodno da bih", rekao je Netanjahu, kako prenose izraelski mediji.

On je nedavno rekao da će razgovorati o sporazumu kada se bude sastao s Trampom, koji je taj dokument označio jednim od najgorih u istoriji, najavivši da će ga poništiti.

Američka TV mreža podsjeća da uprkos očitom Netanjahuovom entuzijazmu u odnosu na Donalda Trampa, novoizabrani predsjednik ima ograničenu podršku jevrejske zajednice u svojoj zemlji koja je velikom većinom, 71 procenata, sudeći po izlaznim anketama, glasala za Hilari Klinton.

Neki kritičari su optužili Trampa i njegove pristalice za antisemitsku retoriku tokom kampanje.

Tramp poriče optužbe za antisemitizam

Samo nekoliko dana prije izbora, Liga za borbu protiv klevata osudila je jednu reklamu koja je, kako je tvrdila, evocirala stereotipe koje su koristili antisemiti u prošlosti.

Tramp je porekao sve optužbe za antisemitizam i u govoru u martu pred Komitetom za američko-izraelske javne poslove (AIPAC) opisao sebe kao "doživotnog pristalicu i istinskog prijatelja Izraela".

Najnovija ispitivanja izraelskog javnog mnjenja pokazuju da velika većina Izraelaca - 83 odsto, smatra da će Tramp biti proizraelski predsjednik.

Najavio je da će težiti da posreduje sklapanju izraelsko-palestinskog mirovnog sporazuma, dok su njegove izjave i izjave njegovih savjetnika protumačene kao tolerancija prema širenju jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji i priznavanje Jerusalima kao ujedinjenog glavnog grada Izraela, podsjeća Times of Israel.

Isto tako većina Izraelaca nije posebno zabrinuta za mogućnost rasta antisemitizma u SAD poslije Trampove pobjede koja je ohrabrila neke rasističke i antisemitske grupe, dio takozvane alt-desnice.

Izvor: rts.rs

Portal Analitika