Abiznis

Više od polovine građana Crne Gore smatra da je država prezadužena

Više od polovine građana Crne Gore, njih 53 odsto, smatra da je država prezadužena i da polako, ali sigurno, ide ka opasnoj zoni prezaduženosti koja vodi u bankrot, pokazalo je israživanje agencije Ipsos.
Više od polovine građana Crne Gore smatra da je država prezadužena
Portal AnalitikaIzvor

„S druge strane, 40 odsto ispitanika veruje da će Crna Gora uspjeti da redovno otplaćuje dug i da scenario bankrota nije realna opcija za tu državu“, navodi se u istraživanju koje je urađeno za potrebe emisije novog serijala Okruženje, medijskog projekta u produkciji Centra za demokratiju i pomirenje u jugoistocnoj Evropi (CDRSEE).

Anketa, dostavljena Tanjugu, sprovedena je u zemljama regiona u novembru prošle godine, metodom razgovora licem u lice i obuhvatila je po hiljadu ljudi u svakoj državi.

Više od polovine građana Srbije procenjuje da bankrot države nije realan i da će ta država uspjeti redovno da servisira spoljni dug.

Prema rezultatima istraživanja, građani ostalih država u regionu ne pokazuju naročit optimizam po pitanju sposobnosti sopstvene nacionalne ekonomije i države da redovno i stabilno servisira spoljni dug.

Stanovnici Bosne i Hercegovine (BiH) procenjuju da ta država sve više klizi ka opasnoj prezaduženosti.

Sličan stav, ali u nešto manjoj meri, pokazuju i građani Makedonije, Hrvatske i dijelom Crne Gore.

U Hrvatskoj 56 odsto ispitanika smatra da je država prezadužena i da je to vodi u bankrot, dok 37 odsto veruje da će zemlja redovno otplaćivati dugove.

Izvor: Mina business

Foto: Getty

Portal Analitika