Svijet

Zvanični izvještaj CIA: Rusi pomogli Trampu

Američka obaveštajna agencija (CIA) zaključila je da se ruska vlada miješala u američke predsjedničke izbore sa ciljem da pomogne Donaldu Trampu da pobjedi.
Zvanični izvještaj CIA: Rusi pomogli Trampu
Portal AnalitikaIzvor

Zaključci CIA su uslijedili nakon što je Barak Obama naredio reviziju istrage sajber napada koji su se dešavali u vreme prije izbora.

"CIA je procijenila da su zvaničnici ruske vlade, kako se predsjednička kampanja odvijala, posvjećivali sve veću pažnju pomoći naporima Donalda Trampa da pobjedi na izborima", precizirao je navedeni izvor.

Rojters navodi da je "Vašington post", citirajući američke zvaničnike koji su obavješteni o ovome, takođe juče objavio da su obavještajne službe identifikovale pojedince povezane sa ruskom vladom koji su obezbjedili "Vikiliksu" na hiljade hakovanih mejlova Demokratskog nacionalnog komiteta i drugih osoba i institucija, uključujući osobu koja je vodila predsjedničku kampanju Hilari Klinton.

Tramp: To su oni koji su govorili da Sadam Husein ima oružje za masovno uništenje

"NBC njuz" navodi da je iz Trampovog tranzicionog tima, u reagovanju na ove tvrdnje, poručeno da su "to isti ljudi koji su pričali da Sadam Husein (ubijeni predsjednik Iraka) posjeduje oružje za masovno uništenje".

"Izbori su odavno završeni... Sada je vrijeme da se krene dalje i da Ameriku ponovo učinimo velikom", stoji u saopštenju koje aludira na slogan Trampove kampanje.

Prethodno je Vašington već optužio rusku vladu da stoji iza hakerskih napada na mejlove Demokratske stranke.

Odlazeći predsjednik SAD Obama naredio je obavještajcima da sprovedu istragu o hakovanim mejlovima demokratske kandidatkinje Hilari Klinton tokom predsjedničke izborne kampanje i izrazio zabrinutost zbog moguće umješanosti Rusije u to pitanje.

Na Obamu su pritisak vršile demokrate iz Kongresa koji su zahtjevali dalju istragu i zaključke o ulozi Rusije.

Tekst u "Vašington postu" kaže da Bijela kuća zna o ruskom mešanju već mjesecima, ali da nije mogla da odluči koji je najbolji način da reaguje prije predsjedničkih izbora bez "eskalacije napetosti sa Moskvom i optužbi da pokušava da pomogne kampanji Hilari Klinton".

"Opiranje Bijele kuće Baraka Obame da odgovori na navodne ruske upade prije izbornog dana uznemirilo je demokrate na Kapitol hilu, kao i članove kampanje Hilari Klinton", piše "Post".

List navodi da je lider većine u Senatu, rebulikanac Mič Mek Konel sumnjao u "vjerodostojnost obavještajnih podataka" prikupljenih o ruskom ponašanju i da je rekao Obaminoj administraciji da ukoliko javno optuži Ruse, da će on taj akt vidjeti kao "akt strančarenja".

"Glas Amerike" primjećuje da je nekoliko mjeseci kasnije, novoizabrani predsjednik Tramp izabrao Mek Konela kao kandidata za sekretara za transport.

Šulc: To za Rusiju nije ništa novo

Erik Šulc, zamjenik glavnog sekretara Bele kuće za informisanje, rekao je novinarima u petak da je postojao obrazac "zlonamjerne" sajber aktivnosti podešene da vremenski koincidira sa američkim izborima. On je rekao da će istraga biti "dubinsko ronjenje" i da će morati da dosegne unazad sve do predsjedničkih izbora 2008, kada je sajber uplitanje pripisano Kini.

Šulc je rekao da bi istraga mogla da obuhvati bilo koje i svako strano mješanje i da bi istražitelji trebalo da idu kuda god ih dokazi odvedu.

Upitan o ruskoj ulozi, Šulc je rekao da je ta vrsta aktivnosti "ništa novo za Moskvu", dodajući da Sjedinjene Države vide kako Rusija radi tu vrstu stvari po Aziji i širom Evrope već godinama.

Šulc kaže da je predsjednik naložio da mu se dostave rezultati istrage prije nego što napusti funkciju 20. januara. Rekao je da će Bijela kuća objelodaniti javnosti onoliko izvještaja koliko bude mogla.

Šulc je takođe objasnio da ovo nije potez u cilju promjene rezultata američkih izbora, već da je cilj zaštititi integritet budućih izbora u SAD otkrivajući obim onoga što se dogodilo.

"Glas Amerike" podseca da je u oktobru Obamina administracija formalno optužila Rusiju za sajber napade na Demokratski nacionalni komitet i druge političke organizacije. Vikiliks je objavio izvode iz hakovanih mejlova koji su potencijalno štetili demokratskoj kandidatkinji Hilari Klinton.

Republikanski novoizabrani predsjednik Donald Tramp u više navrata je umanjivao rusko mješanje u američke izbore. Tokom predizborne debate, rekao je da je sajber napade mogao da izvede "sto kila težak čovjek sjedeći na krevetu". Trampov tim tada je govorio da glasači treba da se fokusiraju na ono što se nalazilo u mejlovima.

blic.rs

Portal Analitika