Crna hronika

Istraga ukazuje da su ubistvo Borete naručili „kavačani”

Vladimir Šmanj (34) rođen u Jajcu, a nastanjen u Banja Luci i srpski državljanin Miljan Bulatović (36) iz Niša uhapšeni su juče zbog sumnje da su pomogli za sada neidentifikovanim osobama da ubiju Đorđa Boretu i doktora Dragana Zečevića u srijedu u ba- šti lokala „Trofej“ u Bečićima kada je ranjen i vlasnik Ivo Stanišić.
Istraga ukazuje da su ubistvo Borete naručili „kavačani”
Portal AnalitikaIzvor

Prema saznanjima Pobjede, osumnjičeni za dvostruko ubistvo i ranjavanje vlasnika lokala, ćutanjem su se branili u policiji. Oni su sinoć oko 20 sati privedeni višem državnom tu- žiocu, kod kojeg su bili do zaključenja broja našeg lista. Na teret im se stavlja sumnja da su počinili krivično djelo teško ubistvo putem pomaganja. Kako saznajemo, istragom je utvrđeno da su surovu likvidaciju Borete, u kojoj je stradao Zečević i povrijeđen Stanišić, naručili „kavačani“.

Motiv ubistva su, kako istražitelji sumnjaju, neraščišćeni poslovi s drogom koja je krijum- čarena van granica Crne Gore. Izvor blizak istrazi objasnio je red poteza koji ih je doveo do bitnih elemenata za slučaj. Činjenica da je Boreta brat od strica osuđenika Saše Borete, koji je blizak prijatelj sa „škaljarcima“, istražiteljima je bila početna smjernica u razotkrivanju mogućeg motiva zločina. Dodatnu potporu uvjerenju da je Boreta stradao u kriminalnom obračunu zaraćenih klanova dala su im saznanja o njegovim vezama sa pojedinim članovima kriminalnih grupa.

Dokazi

Snimci sa nadzornih kamera doveli su ih do Šmanja i Bulatovića. Otkrivanjem njihovih imena i prošlosti, koja je protkana krivičnim djelima, istra- žitelji su došli i do brojnih tragova koji ukazuju da je Boreta u posljednje vrijeme bio trn u oku „kavačanima.“ Taj podatak, potkrijepljen vezama ove kriminalne grupe i uhapšenih, dodatno je pojačao sumnje istražitelja da likvidatore i nalogodavce traži među članovima ove kotorske kriminalne organizacije, čije vođe su već mjesecima van granica Crne Gore. Ne slučajno, napustile su zemlju kada su počele surove likvidacije nekada jedne, a sada podijeljene grupe na „kavačane“ i „škaljarce“. Istražitelji su na osnovu snimaka došli do mjesta gdje su ubice i njihovi pomagači skrivali predmete – u Potkošljun.

Među brojnim tragovima, istražitelji su pronašli predmete za koje sumnjaju da su korišćeni u još nekim ubistvima. Mnoštvo tragova već je dospjelo u Forenzički centar, koji će nakon analize odgonetnuti dileme policije i čitavom slučaju dati čvrste dokaze. Inspektori su otkrili da su osumnjičeni već duže vrijeme pratili Boretu i planirali njegovo ubistvo. Imali su stambeni objekat, gdje je bio garažni prostor zgrade, u kojem su napravili specijalni bunker i skrivali predmete korišćene u krivičnim djelima. Na osnovu tragova, inspektori su otkrili da su Bulatović i Šmanj bili uključeni u pripremanje, pomaganje i prikrivanje dokaza nakon ubistva. Istraga je, kako tvrdi naš sagovornik usmjerena na identifikovanje direktnih egzekutora. Samo dan prije hapšenja osumnjičenih, pomoćnik direktora Uprave policije za sektor kriminalističke policije Milovan Pavićević najavio je značajne pomake u istrazi. To je juče zvaničnim saopštenjem potvrdila policija u kojemse navodi da su prikupili određene predmete za koje vjeruju da su korišćeni u zločinu.

Ti predmeti i tragovi bi, kako vjeruju istražitelji, mogli biti od značaja i za rasvjetljavanje drugih teških krivičnih djela počinjenih na našoj teritoriji. - Osim identifikovanja ova dva lica, policijski službenici su, postupajući na osnovu konkretnih podataka do kojih su došli, izvršili pretrese na više lokacija u Budvi i pronašli predmete i tragove koji se dovode u vezu sa izvršenjem ovog krivičnog djela, a koji će se nakon sprovedenih forenzičkih vještačenja i analiza koristiti za potrebe krivičnog postupka – saopšteno je iz policije.

Zločin

Boreta i Zečević ubijeni su na terasi lokala ,,Trofej“. Očevici tvrde da je jedan od egzekutora sišao sa vespe i iz kalašnjikova ispalio više od dvadeset hitaca u Boretu. Odlazeći prema vespi napadač je nastavio da puca i ubio penzionisanog doktora Zečevića koji je sjedio za susjednim stolom sa vlasnikom lokala. Obdukcija je pokazala da je Zečević usmrćen sa pet metaka od kojih je sa jednim pogođen u glavu. Đorđev brat od strica Saša Boreta izdržava tridesetogodiš- nju kaznu zatvora zbog ubistva policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića. Za vrijeme njegovog robijanja, Đorđe se brinuo o njegovoj porodici i družio sa njegovim prijateljima. Pokojni Boreta bio je oženjen sestričinom Gorana Đuričkovića koji je ubijen u oktobru prošle godine ispred svog lokala u Budvi ,,Old Fiherman“ nakon krađe 200 kilograma kokaina koji su „isparili“ u španskoj luci Valensija.

(Pobjeda)

Portal Analitika