Kultura

RADONIĆ: Ovo je sezona u kojoj uživa i publika i orkestar

Program za ovu sezonu je veoma lijepo sastavljen i čini mi se da će i publika biti zadovoljna na kraju, jer i orkestar u njemu uživa, kazao je za Portal Analitika koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra Marko Radonić.
RADONIĆ: Ovo je sezona u kojoj uživa i publika i orkestar
Portal AnalitikaIzvor

Repertoar prvog decembarskog koncerta činila su Serenada broj 2 u A-duru, op. 16 Johanesa Bramsa, Prelid i pjesma smrti iz opere „Tristan i Izolda“ Riharda Vagnera te Romeo na Julijinom grobu iz svite „Romeo i Julija“ broj 2 Sergeja Prokofjeva. Raznolik tek na prvi pogled, a u stvari su preovladavala lirska osjećanja.

- Bramsova Serenada broj 2 bilo je djelo u kome se definitivno pokazuju duvači, gdje nema miješanja zvukova visokih registra gudača. Bile su u pitanju njihove boje, koje se udvostručuju, dupliraju. I to je jedno fenomenalno djelo sa puno nijansi. Tu se pokazala spretnost, virtuozitet i izdržljivost duvača. Oni prosto nemaju kad da se odmore - kazao je naš sagovornik o prvom dijelu koncerta kada je imao rijetku priliku da ne bude na sceni.

Iako donekle izmijenjen program - jer je u najavi sezone navedeno da će publika čuti i djelo Bohuslava Martinua - on je činio skladnu cjelinu u kojoj je auditorijum uživao.

- Vagner je od početka bio na programu, i to jedno od njegovih najpoznatijih djela, lirskih ali opet teških jer je tu Izoldina smrt iz “Tristana i Izolde”. U drugom dijelu koncerta imali smo još jednu kompoziciju koja je takođe vezana za smrt iz Prokofijeve “Romeo i Julija”. A naredni koncert je takođe zahtjevan program. Tu su „Igre iz Galante“, svita „Arlezijanka“ broj 2 i „Italijanski kaprićo“. Dakle, prštaće - najavljuje Radonić.

0912cso1Taj nastup CSO biće ujedno i posljednji muzički događaj u ovoj godini, jer Crnogorsko narodno pozorište, na žalost, neće priređivati tradicionalne Božićne koncerte.

- Poslije nas očekuje jedna duga pauza do koncerata u januaru, koje ćemo imati sa gostujućim dirigentima. Jedan od njih biće Mark Korović. Mislim da se i publika veseli tom gostovanju, s obzirom na uspješan koncert prošle sezone. I mi se radujemo takvim osvježenjima, jer nam raznolikost i promjena svima odgovaraju. A godinu ćemo početi Dvoržakom, njegovom Simfonijom broj 7 - dodao je on.

Kada je riječ o djelu Martinua, Radonić kaže da njegovo izvođenje možemo očekivati u nastavku sezone.

- Mislim da je on odgođen, jer je veoma zahtjevno djelo. Maestro se prvobitno odlučio za dva veoma kompleksna djela, taj Martinuov Koncert za dva gudačka orkestra, klavir i timpane, i i Bramsova Sonata za duvača i niski registar gudača - znači bez violina. No, cijeli program za ovu sezonu je veoma lijepo sastavljen i čini mi se da će i publika biti zadovoljna na kraju, jer i orkestar u njemu uživa - zaključio je sagovornik Portala Analitika.

Naredni koncert CSO će prirediti 21. decembra. Kako je već rečeno, na repertoaru su Italijanski kapičo u A duru, opus 45 Petra Iljiča Čajkovskog, svita Arlezijanka br. 2 Žorža Bizea i Igre iz Galante Zoltana Kodalja.

K.J.

Foto: MCCG/D. Miljanić

Portal Analitika