Region

Jeremić pozvan na saslušanje: Ovo je zastrašivanje

MUP Srbije uručio je poziv bivšem šefu diplomatije te zemlje i predsjedniku CIRSD-a Vuku Jeremiću kako bi dao izjavu po nalogu tužilaštva, saznaje Blic.
Jeremić pozvan na saslušanje: Ovo je zastrašivanje
Portal AnalitikaIzvor

Prema informacijama lista, poziv je uručen u dogovoru sa Jeremićevim advokatom. Vuk Jeremić objavio je, pak, na Tviteru da je policija pokušala da ga privede.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da policija nije privodila Jeremića, već da je njegovom advokatu uručen poziv. On je na konferenciji za novinare u parlamentu rekao da očekuje da se Jeremić sjutra odazove pozivu u svojstvu građanina. Kako je rekao, policija je poziv uručila po zahtjevu Višeg tužilaštva u Beogradu, a po predmetu vezanom za okolnosti smrti dvojice gardista na Topčideru i uručila poziv advokatu za saslušanje.

Stefanović je objasnio da su dva pripadnika policije najurednije došla da uruče poziv Jeremiću, ali se nije nalazio kod kuće te je njegova kućna pomoćnica kontaktirala advokata koji je došao i kome je uručen poziv. Advokat je, navodi Stefanović, rekao da Jeremić može sjutra da se javi prepodne u policiju u vezi poziva kao građanin.

Nakon objave na Tviteru, Jeremić je aktuelna dešavanja kratko prokomentarisao na promociji novog broja časopisa „Horizons“ u Mikser Hausu.

- Danas je prvi dan od mog povratka u zemlju. Desilo se šta se desilo, smatram da je za žaljenje da se jedna tragedija poput smrti mladih ljudi zloupotrebljava u političke svrhe. Ne vjerujem da mogu značajno da doprinesem istrazi. U svakom slučaju, odazvaću se svakom pozivu državnih organa. Lično mislim da je po srijedi zastrašivanje i to na prvi dan povratka u moju zemlju. To se neće desiti, ja nisam neko ko se da lako uplašiti. Ostajem ovdje i nastaviću da budem angažovan u političkom životu Srbije - rekao je Jeremić.

List podsjeća da je Jeremić u Beograd stigao nakon što je četiri godine proveo u Njujorku. On je od 2012. do 2013. godine bio predsjedavajući Generalne skupštine UN, a ove godine je učestvovao u intenzivnoj trci za prvog čovjeka svetske organizacije i nasljednika Ban Ki Muna.

Prije nekoliko dana, advokat porodica dvojice ubijenih gardista 2004. godine na Topčideru Oglica Batić izjavila je da će tražiti novu rekonstrukciju događaja u tamošnjoj kasarni, kao i saslušanje tadašnjeg savjetnika predsjednika Srbije Vuka Jeremića, koji je o ubistvu obavijestio načelnika Generalštaba Branka Krgu.

Izvor. Blic, Tanjug, A. J.

Foto: ebritic.com

Portal Analitika