Društvo

BOGAVAC: Novim zakonom do efikasnijeg sistema javnih nabavki

Obveznici primjene Zakona o javnim nabavkama trebalo bi u narednom periodu da oforme nabavne službe i povećaju broj sertifikovanih službenika za javne nabavke, kazala je pomoćnica direktora Uprave za javne nabavke Mara Bogavac.
BOGAVAC: Novim zakonom do efikasnijeg sistema javnih nabavki
Portal AnalitikaIzvor

Učestvujući na konferenciji „Javne nabavke u Crnoj Gori – Gdje smo sad i šta nas čeka“, ona je istakla da je Evropska komisija u Izvještaju o napretku ukazala da je naša zemlja „umjereno pripremljena za oblast javnih nabavki“. Kako je rekla, nakon otvaranja Poglavlja 5, ostvaren je određeni napredak.

- U obavezi smo da sprovodimo obuku i stručno osposobljavanje, jačamo sertifikaciju službenika za javne nabavke. Imamo 616 naručilaca, a oko 400 sertifikovanih službenika za javne nabavke. Postoji deficit. U obavezi smo da se kadrovski, stručno i tehnički ojačamo za sve radne zadatke koji nam slijede - navela je Bogavac.

Ona je dodala kako su preporuke EK su da, kako je navela, Uprava implementira Strategiju razvoja sistema javnih nabavki od 2016-2020. godine. Takođe je navela da naša zemlja ima obavezu da izradi novi zakon koji će se ticati javnih nabavki, javno-privatnog partnerstva i u oblasti koncesija, koji se prepiliću sa Zakonom o javnim nabavkama.

- Crna Gora je u obavezi da jača administrativne kapacitete Državne komisije, Uprave za javne nabavke, Uprave za inspekcijske poslove, kao i kapacitet u oblasti javnih nabavki samog naručioca. U obavezi smo da realizujemo projekte vezane za elektronske javne nabavke, jačamo monitoring ugovora, kako sa aspekta ekterne kontzrole, tako i sa aspekta interne kontrole - rekla je Bogavac.

Ona je kazala da je Uprava u obavezi i da jača nadzor te unaprijeđuje izvještaje u postupcima javnih nabavki, kao i da naručioci jačaju unutrašnje kapacitete, radi praćenja realizacije ugovora.

Predsjednik Državne komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki, Zoran Živković, rekao je da je ta institucija prešla važne korake na putu sazrijevanja u „snažno institucionalno tijelo koje omogućava efikasan sistem pravne zaštite učesnika u postupcima javnih nabavki“.

- Međutim, ostvareni rezultati ne smiju biti razlog za predaju. Veliki posao je tek pred nama, jer je u toku izrada novog zakona o javnim nabavkama, koji će kroz poboljšanje normativnih rješenja omogućiti efikasniji sistem javnih nabavki, a takođe što veći stepen kompatibilnosti sa evropskim zakonodavstvom iz ove oblasti - zaključio je Živković.

Foto: PR centar

Portal Analitika