Društvo

PNF: Viktor Ivančić dobitnik nagrade „Miodrag Miško Vukmanović“

Laureat nagrade „Miodrag Miško Vukmanović“ IV Podgoričkog novinarskog foruma je istaknuti hrvatski novinar, publicista i pisac Viktor Ivančić.
PNF: Viktor Ivančić dobitnik nagrade „Miodrag Miško Vukmanović“
Portal AnalitikaIzvor

Odluku je jednoglasno donio žiri, na čijem je čelu prošlogodišnji dobitnik Andrej Nikolaidis.

Nagradu, koja nosi ime čuvenog crnogorskog novinara, Ivančić je dobio za tekst „'U' na šubari“.

Ivančić je jedan od osnivača kultnog splitskog nedjeljnika Feral Tribune. Objavljuje za brojne medije i portale, između ostalog za sarajvske BH Dane i portal Novosti - glasnik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj.

Nagradu mu je uručila ćerka Miodraga Vukmanovića, Hajdana.

- Ogromna je čast primiti nagradu koja nosi ime po čovjeku koji je mojoj generaciji novinara bio neka vrsta svetionika. Osjećam intimnu potrebu da tu nagradu podijelim sa svojom duhovnom, a skoro i biološkom braćom Lucićem i Dežulovićem, ali i sa kolegama iz redakcije Novosti koji su stvorili prostor u kojem se može slobodno pisati. Vama hvala što podupirete nezavisno novinarstvo u vremenima kada se naša struka pretvara u jednu uslužnu djelatnost - istakao je Ivančić.

dodjelanagrada

 

Specijalna priznanja dobili su Aleksandra Vuković (Televizija 777) za intervju sa Latinkom Perović u emisiji "Raskovnik", Ružica Helać (Vojvođanska zelena inicijativa) za dokumentarni TV serijal "Zelena patrola na delu", Tomislav Marković (Antena M) za analizu lika i djela Matije Bećkovića "Autoportret sa ćeranjem", Dženana Karabegović (Radio slobodna Evropa) za projekat "Selefije u Bosni i Hercegovini" i grupa autora Pobjede za tekstove o spornom Rječniku crnogorskog narodnog i književnog jezika CANU.

Radomir Tomić (Pobjeda) dobitnik je nagrade za pisanu riječ za istraživački rad o državljanima Crne Gore koji ratuju na strani Islamske države, dok je nagradu za najbolje autorsko djelo iz oblasti radija i televizije osvojila Petra Živić za emisiju "Lazarevac u paklu droge – tamo venac tamo slava"

Na konkurs za nagrade IV Podgoričkog novinarskog foruma pristiglo je više od 100 radova iz šest zemalja.

Žirijem je predsjedavao Nikolaidis, a članovi su bili i Danilo Burzan, Branko Vojičić, Jakša Šćekić, Sonja Javornik, Vesna Mališić i Aneta Spaić.

Foto: I. Božović

Portal Analitika