Svijet

Junker: Evropske nacije će nestati ako ne ostanu zajedno

Ekonomska i demografska "težina" Evrope u svijetu se smanjuje, a njene nacije će vremenom nestati osim ako ne ostanu zajedno u Evropskoj uniji, upozorio je danas predsjednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker.
Junker: Evropske nacije će nestati ako ne ostanu zajedno
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Oni koji misle da je došlo vrijeme da se dekonstruiše, da se rasparča Evropa, da se podijelimo po nacionalnim linijama, potpuno griješe. Nećemo postojati kao pojedinačne nacije bez EU", rekao je Junker.

Obraćajući se na događaju povodom 25. godina od samita u Mastrihtu, koji je održan u decembru 1991. godine, a koji je bio uvod u Mastrihtski ugovor o EU, Junker je rekao da će udio Evrope u svjetskoj ekonomiji opasti za 10 godina sa sadašnjih 25 odsto na 15 odsto.

On tvrdi da za 20 godina nijedna evropska zemlja neće biti dio grupe G7, koja okuplja sedam industrijalizovanih zemalja svijeta, prenio je Rojters.

Podsjetivši da su na početku prošlog vijeka Evropljani činili oko 20 odsto čovječanstva, a na početku ovog između pet i sedam odsto, Junker predviđa da će se taj broj dodatno smanjiti na 4 odsto do kraja vijeka.

Ocijenio je i da je izbjeglička kriza, tokom koje je oko 1,4 miliona tražilaca azila stiglo u Evropu od početka prošle godine, uništila ideju o EU kao bloku koji se zasniva na zajednički dogovorenim pravilima.

Tanjug

Portal Analitika