Politika

Opozicija bojkotuje parlament dok se ne odredi datum vanrednih izbora

Opozicija neće odustati od bojkota dok se ne odredi datum vanrednih parlamentarnih izbora, koji mora biti prije predsjedničkih, i dok istraga o pokušaju državnog udara ne dobije sudski epilog, poručili su predstavnici URE, SDP-a, Demokrata, SNP-a i DEMOS-a.
Opozicija bojkotuje parlament dok se ne odredi datum vanrednih izbora
Portal AnalitikaIzvor

Oni su  u Skupštini za predstavnike diplomatskog kora u Crnoj Gori organizovali prezentaciju izvještaja o dešavanjima tokom izbornog dana 16. oktobra.

Lider Demokrata Aleksa Bečić podsjetio je kako je opozicija utvrdila Platformu koja se sastoji od dvije tačke.

"A to su da nema prekida bojkota do određivanja ponovnog datuma izbora i dok se slučaj o državnom udaru ne dovede do kraja. ", rekao je Bečić.

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić naveo je kako je opozicija razočarana neprincipijelnošću Evropske unije prema različitim slučajevima u Crnoj Gori.

"Ova opozicija se vratiti u parlament neće. To kažem vrlo precizno. Izbori koji bi trebali da budu praznik demokratije, ovdje su događaj visokog bezbjednosnog rizika",  istakao je Lekić.

Dan izbora, prema ocjeni predsjednika Socijaldemokratske partije Ranka Krivokapića, bio je dan "dueta državnih udara".

"Jedan je bio iznutra, drugi izvana. Vrijeme će pokazati koliko su ta dva dva, a ne jedan. Bojkot može prestati samo danom izbora ", poručio je Krivokapić.

Ambasador Austrije u Crnoj Gori Johan Frolih pitao je opoziciju da li su spremni da razmotre učešće u radu ad-hoc parlamentarnog tijela koje bi se bavilo dešavanjima na dan izbora.

Krivokapić je odgovorio da je uslov za to prekid bojkoota a toga nema bez određivanja datuma novih izbora u razumnom roku.

Ambasador je prije toga rekao i da je stav njegove zemlje da je za događaje od 16.oktobra potrebna istraga, te da i oni čekaju konačni izvještaj OEBS-a o tome da li su izbori bili regularni, ali je i ponovio da bojkot treba prekinuti.

 
 
 
 
Portal Analitika