Zanimljivosti

Misteriozni zvuk na Arktiku zaintrigirao i vojsku

Kanadska vojska mjesecima istražuje čudne zvukove koji dopiru sa dna okena na Arktiku, a teorija zavjera je, u međuvremenu, sve više.
Misteriozni zvuk na Arktiku zaintrigirao i vojsku
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenose kanadski i američki mediji, stanovnici naselja Iglolik na Arktiku su cijelog ljeta čuli buku, ali nisu uspeli da pronađu izvor zvuka.

Zvuk je opisan kao "bip" i "ping" ili običan šum, pa je vojni avion poslat da izvrši senzorske pretrage. Ni pretraga sonarom nije pronašla ništa neobično.

Tokom toplijih mjeseci u ovoj rijetko naseljenoj regiji žive morski sisari koje često lovi lokalno stanovništvo. Stanovnici koji su prijavili zvuk vjeruju da on tjera divljač.

Ljudi koji su posjetili područje na jahtama takođe su prijavili zvuk. Izgleda da se on može čuti u blizini površine mora, te kroz trup brodova.

Postoji nekoliko teorija o porijeklu samog zvuka: prema jednoj, kriva je "Befinlend ajron minis korporejšen", rudarska kompanija koja, navodno, previše koristi sonar u potrazi za gasom i naftom, ali oni tvrde da trenutno ne koriste nikakvu podvodnu opremu.

Druga teorija je da "Grinpis" namjerno plaši životinje sonarom, kako ih domaće stanovništvo ne bi lovilo. Međutim, portparol "Grinpisa" demantuje optužbe i tvrdi da oni poštuju pravo naroda Inuita da love na tom području.

Kanadsko Ministarstvo odbrane nije isključilo mogućnost da bi podmornice mogle biti izvor zvuka, ali to je malo vjerovatno.

Iglolik je blizu vojne baze, pa se teorije zavjere najviše odnose na vojsku.

To nije prvi čudan zvuk koga je kanadska vlada morala da istraži. Godinama se traga za porijeklom "Vindzorskog šuma", koji muči stanovnike Vindzora u Ontariju. Do danas nije riješena misterija njegovog porijekla, navode mediji.

blic.rs

Portal Analitika