Politika

Radulović: Poruka Hana jasna - prestanak bojkota parlamenta

Evropski komesar Johanes Han uputio je tokom jučerašnje posjete jasne poruke i vlasti i opozicij i- da je potrebno da se postigne kompromis i prestane bojkot parlamenta, kaže za Portal Analitika predsjednik Evropskog pokreta Momčilo Radulović.
Radulović: Poruka Hana jasna - prestanak bojkota parlamenta
Portal AnalitikaIzvor

"Svaka vlast , pa i ova u Crnoj Gori, ima više odgovornosti za funkcionisanje stanja u zemlji, tako da je Han apelovao da ulože svoje maksimalne napore i pruže ruku opoziciji da bi se na što bezbolniji način prevazišla institucuionalna kriza i da se napravi ambijent u kome će se političke partije opozcije u punom ili makar u većem dijelu vratiti u parlament", kaže Radulović.

Sa druge strane, kako je dodao, Han je poslao očigledno vrlo jasnu poruku opozicionim strankama da bojkot parlamenta nije dugoročno dobar vid političke borbe i posebno onima koje baštine evropske vrijednosti da moraju preuzeti odgovornost.

On je dodao i da je tokom jučerašnje posjete Hana, ali i ranije od strane evropskih zvaničnuka, istaknuto očekivanje da se priča o pokušaju terorističkog napada mora dovesti do kraja i da rezultati moraju biti jasni svima.

Radulović smatra i da će se nakon što se u tom dijelu završi priča o pokušaju terorističkog napada, opozicija vratiti u parlament ili, pak, do sredine naredne godine kada se bude glasalo o učlanjenju u NATO, tim prije što su i URA i SDP već najavile da će taj dana učestvovati u radu Skupštine.

Upitan da li je tačka kompromisa možda da dio opozicije udje u Vladu, nakon što ih je premijer Duško Marković pozvao ili sa druge strane da DPS pristane na održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, on kaže da su i te opcije moguće, ali samo ako bojkot potraje duže vrijeme. 

Evropski komesarJohanes Han na zajedničkoj konferenciji za medije sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem ocijenio je da za zemlju kandidata nije održivo stanje ukoliko dio parlamenta, odnosno cjelokupna opozicija, nije u parlamentu, To, kako je rekao, posebno treba da imaju u vidu predstavnici stranaka koje su već izrazile svoje opredjeljenje za evropsku perspektivu. Takođe, i stranke na vlasti moraju da iznađu način da ubijede opozicione partije da se vrate u parlament.

 
Portal Analitika