Ostalo

Dopingovano više od 1.000 ruskih sportista pod okriljem države!

Za danas je bio najavljen sportski potres koji je izazvan viješću da je više od 1.000 ruskih sportista dopingovano i to pod pokroviteljstvom države u protekle četiri godine.
Dopingovano više od 1.000 ruskih sportista pod okriljem države!
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

To je objavio je profesor Ričard Meklaren, koji je dobio zadatak od Svjetske antidoping agencije da istraži ovaj slučaj, i dodao da se radi o dopingu neviđenih razmjera kojim je zahvaćeno 30 sportova, pa čak i fudbal.

U njegovom završnom izvještaju piše da je dopingovano i četvoro osvajača medalja za Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. odnosno petoro iz Londona 2012.

Rusija je na OI 2012. osvojila 72 medalje (21 zlato) i 33 odličja u Sočiju.

Ovaj skandal najavljen je u julu ove godine, kada je opisan kao zavjera koja uključuje i ruske tajne službe, pišu vodeći britanski mediji BBC i "Gardijan". Sportisti nijesu bili usamljeni u ovome, već su dio doping programa.

U izvještaju Meklarena indirektno se "udara" na Vitalija Mutka, ministar sporta Rusije, dok se ruski predsjednik Vladimir Putin ne pominje.

"Sada možemo da potvrdimo da se radi o dopingu ogromnih razmjera koji je prikrivan sigurno od 2011. godine. Sportisti su bili dio programa koji je manupilisao doping kontrolom", navodi Meklaren.

Blic sport

Portal Analitika