Politika

BRAJOVIĆ: Rodna ravnopravnost je odgovornost cijelog društva

Uloga parlamenta u obezbjeđivanju rodne i svake druge ravnopravnosti izuzetno je značajna, kao i uloga cijelog društva i građana pojedinačno, ocijenio je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, tokom sastanka sa stalnom koordinatorkom sistema UN i stalnom predstavnicom UNDP u Crnoj Gori Fionom Mekluni.
BRAJOVIĆ: Rodna ravnopravnost je odgovornost cijelog društva
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Skupštine, tokom susreta razgovarano je o dometima parlamenta Crne Gore u vezi sa rodnom ravnopravnošću.

– Bilo je takođe riječi o pripremama za predstojeću regionalnu konferenciju  „Unaprjeđivanje politika rodne ravnopravnosti na Zapadnom Balkanu i u Turskoj“ na kojoj će u ponedjeljak u Bečićima izlagati predsjednik Skupštine Crne Gore – navodi se u saopštenju.

Brajović je informisao koordinatorku Mekluni o stalnom povećanju broja poslanica zastupljenih u crnogorskom parlamentu, kao i nizu zakonskih akata kojima se obezbjeđuje podrška ženama da aktivnije učestvuju u političkom i društvenom životu Crne Gore.

Važan strateški dokument u toj oblasti je Nacionalni akcioni plan za postizanje rodne ravnopravnosti 2013-2017, koji je već dao pozitivne rezultate.

– Koordinatorka Mekluni je iskazala spremnost u pružanju stručne pomoći i prenošenju iskustava u oblastima od interesa za razvoj crnogorskog društva – dodaje se u saopštenju.

Zaključeno je takođe da proces pridruživanja Evropskoj Uniji predstavlja jedinstvenu priliku za unapređenje zaštite ženskih prava i postizanje rodne ravnopravnosti, što je i adresirano u Rezoluciji Evropskog parlamenta iz 21. maja 2013. o pravima žena u balkanskim zemljama kandidatkinjama, kao i u Izveštaju Evropskog parlamenta o Pekinškoj deklaraciji +20.

Portal Analitika