Društvo

Puna posvećenost Crne Gore regionalnoj odbrambenoj saradnji

Ministar odbrane, mr Predrag Bošković, je na današnjem sastanku ministara odbrane Američko – jadranske povelje (A-5), koji je održan u Trakošćanu kod Varaždina, istakao punu posvećenost Crne Gore regionalnoj saradnji u oblasti odbrane.
Puna posvećenost Crne Gore regionalnoj odbrambenoj saradnji
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je naglasio da će naša država ostati kredibilan partner regionalnim aktivnostima koje imaju za cilj jačanje stabilnosti, kako unutar, tako i van granica regiona.

Crnogorski ministar odbrane je kazao da su zemlje članice A5, u okviru višegodišnjeg zajedničkog učešća u međunarodnim misijama, kao što je Odlučna podrška (Resolute Support) u Avganistanu, pokazale istrajnost u podršci naporima Alijanse, značajno doprinoseći i razvoju interoperabilnosti sopstvenih oružanih snaga. Bošković je dodao da će Crna Gora, u skladu sa svojim mogućnostima, podržati i sve buduće regionalne inicijative koje budu imale za cilj udruživanje kapaciteta radi održavanja mira i bezbjednosti.

Na sastanku je ocijenjeno da su u okviru predsjedavanja Republike Hrvatske, u proteklih godinu dana, realizovane značajne aktivnosti, koje su doprinijele afirmaciji regiona u sektoru odbrane. Ministri odbrane zemalja članica Američko-jadranske povelje su u Trakošćanu evidentirali oblasti u kojima je potrebno uložiti dodatne napore radi ostvarivanja zajedničkih odbrambenih ciljeva. Oni su razmijenili i stavove povodom budućih aktivnosti u okviru inicijative, sa posebnim akcentom na dalji doprinos i podršku naporima savezničkih snaga u obezbjeđivanju mira i bezbjednosti na Bliskom istoku.

Sastanku su, pored crnogorskog ministra odbrane, prisustvovali Damir Krstičević, ministar odbrane Hrvatske, Zoran Jolevski, ministar odbrane Makedonije, Marina Pendeš, ministar odbrane Bosne i Hercegovine, Majkl Karpenter (Michael Carpenter), zamjenik pomoćnika sekretara za odbranu SAD, Petro Koci, zamjenik ministra odbrane Albanije, kao i predstavnici zemalja posmatrača, Slovenije, Srbije i Kosova.

Nakon plenuma, učesnici inicijative A5 potpisali su Zajedničku izjavu o principima buduće saradnje u okviru ovog regionalnog formata.

Ministar Bošković imao je i odvojene bilateralne susrete sa potpredsjednikom Vlade i ministrom odbrane Republike Hrvatske, Damirom Krstičevićem, kao i ministrom Bezbjednosnih snaga Kosova, Hakijem Demolijem (Haki Demolli).

Tokom sastanka Boškovića sa Krstičevićem, istaknuta je izuzetna saradnja dvije zemlje na planu odbrane, uz obostranu saglasnost o neophodnosti njenog daljeg razvijanja kroz različite vidove projekata. 

U razgovoru sa Demolijem, Bošković je kazao da će Crna Gora dati Kosovu punu podršku u unapređivanju saradnje sa NATO, kao i najavljenom konkretizovanju koraka ove zemlje ka evroatlantskim integracijama.

Portal Analitika