Crna hronika

Ubistva u Budvi: Policija steže obruč oko ubica

Crnogorska policija prikupila je brojne dokaze koji će pomoći u rasvjetljavanju dvostrukog ubistva Đorđa Borete i doktora Dragana Zečevića koji su u srijedu usmrćeni iz kalašnjikova u bašti lokala „Trofej“ u Bečićima kada je ranjen i vlasnik Ivo Stanišić. To je sinoć saopštio pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije Milovan Pavićević.
Ubistva u Budvi: Policija steže obruč oko ubica
Portal AnalitikaIzvor

Brza reakcija inspektora budvanske policije i Sektora kriminalističke policije u saradnji sa Višim državnim tužilaštvom učinila je da efikasno i u kratkom roku dođu do konkretnih podataka koji, kako tvrde iz vrha policije, vode ka rasvjetljavanju likvidacije Borete i Zečevića. 

Pronađeni su predmeti i tragovi koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnog djela, a koji će se nakon sprovedenih forenzičkih vještačenja i analiza koristiti za potrebe krivičnog postupka – naglasio je Pavićević. On je naveo da policija radi na identifikaciji ubica.

Odmah nakon dvostrukog ubistva blokirani su svi ulazi u grad a u budvanskoj policiji saslušano je više bezbjednosno interesantnih osoba. Izuzeti su snimci sa više sigurnosnih kamera za koje vjeruju da bi mogle da pomognu u rasvjetljavanju likvidacije.

Način ubistva, kako tvrdi izvor blizak istrazi, otkriva da je Boreta bio sigurno više mjeseci pod lupom napadača, koji su kako se ispostavilo, znali za njegovo kretanje ali i ustaljene navike kao što je jutarnje ispijanje kafe u lokalu ,,Trofej“. 

Kada je u pitanju rasvjetljavanje ovog ubistva, smjer u kojem ide istraga u velikom je odredila i činjenica da se Boreta u policijskim evidencijama vodi kao bezbjednosno interesantna osoba. Naime, njegovo ime se dovodi u vezu sa barsko-budvanskim klanovima koji su u dilu i sa škaljarskim klanom oko poslova međunarodnog šverca narkotika. Upravo iz tih razloga, jedan krak istrage je usmjeren na veze Borete sa kriminalnim grupama van granica Crne Gore.

Ipak istražitelji, kako tvrdi Pobjedin izvor, kao motiv ubistva Borete neće zanemariti i sukobe i neraščišćene račune narko klanova u Crnoj Gori koji „poslove“ obavljaju u inostranstvu. Istražitelji će provjeriti kontakte Borete kako bi došli do traga koji bi im koristio u istrazi. U trenutku kada su se dvije osobe na crnoj vespi zaustavile ispred ,,Trofeja“ na terasi u unutrašnjosti ovog lokala nalazilo se više osoba.

Očevici tvrde da je jedan od egzekutora sišao sa vespe i iz kalašnjikova ispalio više od dvadeset hitaca u Boretu. Odlazeći prema vespi napadač je nastavio sa pucnjavom pa je sasvim slučajno stradao doktor u penziji Zečević koji je sjedio za susjednim stolom sa vlasnikom lokala.

Obdukcija je pokazala da je Zečević usmrćen sa pet metaka od kojih je sa jednim pogođen u glavu.  Đorđe Boreta je brat od strica osuđenika Saše Borete, koji izdržava tridesetogodišnju kaznu zatvora zbog ubistva policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića.

Izvori iz bezbjednosnih službi raspolažu saznanjima da je Đorđe Boreta bio produžena ruka bratu Saši i da mu je, od kako je on na robiji, čuvao kuću i brinuo se o familiji.

Pokojni Boreta bio je oženjen sestričinom Gorana Đuričkovića koji je ubijen u oktobru prošle godine ispred svog lokala u Budvi ,,Old Fiherman“ nakon krađe 200 kilograma kokaina koji su „isparili“ u španskoj luci Valensija. 

Đorđe Boreta bio je prijatelj i sa Markom Ljubišom Kanom i Podgoričaninom Minjom Šakovićem. Ljubišu i Šakovića policija tretira kao bezbjednosno interesantne osobe i bliske prijatelje „škaljarskog klana“. 

Pobjeda

Portal Analitika