Crna hronika

Dikić i ekipa ostaju u pritvoru još dva mjeseca

Bratislav Dikić i još 14 osoba koje se terete za stvaranje kriminalne organizacije koja je bila spremna da izazove krvoproliće 16. oktobra na dan parlamentarnih izbora ostaće u pritvoru još dva mjeseca jer je Apelacioni sud odbio žalbe njihovih advokata. U obrazloženju se navodi da su žalbe odbrane neosnovane i da je Apelacioni sud utvrdio da je prvostepeni sud osnovano i zakonito produžio pritvor okrivljenima i za takvu odluku dao valjane razloge.
Dikić i ekipa ostaju u pritvoru još dva mjeseca
Portal AnalitikaIzvor

Tužilaštvo Dikića tereti da je na poziv Aleksandra Sinđelića trebalo da dođe u Podgoricu 16. oktobra i ,,komanduje“ pristalicama Demokratskog fronta ispred zgrade Skupštine. U početku se vjerovalo da je on jedan od organizatora, ali je hapšenjem Sinđelića  2. novembra, tužiocima bilo jasno da će morati da prošire istragu na još nekoliko osoba.

Proširenim tužilačkim aktom obuhvaćeni su Eduard Vladimirovič Širokov i Vladimir Nikolajevič i trojica srpskih državljana - Predrag Bogićević, Nemanja Ristić i Miloš Jovanović. Naši istražitelji su raspisali međunarodnu potjernicu za srpskim i ruskim državljanima.

Sinđelić je u spuškom pritvoru proveo 22 dana, a kapije ZIKS-a napustio je kao svjedok saradnik. Za to vrijeme razotkrio je i odgonetnuo sve nedoumice Tužilaštva.

Prema novodima iz naredbe za sprovođenje istrage, za vrbovanje članova kriminalne organizacije bili su zaduženi Bogićević i Ristić. Trebalo je da organizuju dolazak na protestno okupljanje DF-a i „da zajedno sa političarima te partije okupljenim na mitingu izazovu sukobe sa službenicima Uprave policije i nasilno uđu u Skupštinu, gdje bi ostali najmanje 48 sati i proglasili izbornu pobjedu DF-a i drugih opozicionih partija“.

Jedan od okrivljenih Mirko Velimirović koji je ,,dogovarao posao“ sa Sinđelićem, sporazumno je priznao da je učestvovao u stvaranju kirminalne organizacije. Viši sud je taj sporazum prihvatio i osudo ga šest mjeseci uslovno.

Velimirović je priznao da je dobio 30.000 eura od Sinđelića kako bi u Crnu Goru dopremio 50 automatskih pušaka, tri sanduka municije i policijske uniforme koje je trebalo da smjesti u iznajmljenoj kući u Podgorici.

Pobjeda

Portal Analitika