Društvo

Otvoren četvrti Podgorički novinarski forum - "Laž kao roba u medijima"

U Podgorici je večeras svečano otvoren četvrti Podgorički novinarski forum, čija je tema "Laž kao roba u medijima".
Otvoren četvrti Podgorički novinarski forum - "Laž kao roba u medijima"
Portal AnalitikaIzvor

Otvarajući forum, predsjednik Upravnog odbora Darko Šuković je istakao da je pošteno novinarstvo obaveza.

"PNF nastavljamo da koristimo kao efikasno sredstvo za podizanje nivoa kvaliteta crnogorskog novinarstva i edukacije javnosti. Uz ono što je standardan angažman, postupanje po žalbama građana, MSS čini više nego što bi iko imao pravo da očekuje, a kamoli da traži! Kažem to jer, uz očekivane bočne udare, sa očekivanih adresa, MSS, praktično od osnivanja, prate neočekivane opstrukcije, ili tihi bojkot sa neočekivanih adresa! No, ovo nije trenutak za ijedno slovo više na tu temu. Večeras je jedino važno što na samom početku možemo da konstatujemo još jedan uspješan PNF. Vaš odziv je potvrda izgrađenog kredibiliteta ovog samita novinara, a sjutra nam ostaje da učestvujemo i uživamo u panelima, s nadom da će poruke sa njih stići do što više osoba. Jer, važno je podsjećati javnost da ima pravo na vjerodostojnu informaciju, na dobronamjernu i na činjenicama utemeljenu analizu, na jezik koji poštuje ljudsko dostojanstvo i ne huška na drugačije. Još je važnije podsjećati novinare, a pogotovo urednike, da je pošteno novinarstvo obaveza! Okolnosti su takve da se ovo mora izgovoriti, iako znam da može biti shvaćeno kao neukusno moralisanje. Razina poštovanja profesionalnih standarda i Kodeksa u crnogorskim glasilima dramatično je niska, a ne bih rekao da je bitno drugačije i u regionu. “Laž kao roba u medijima”  prosto se nametnula za temu ovoga PNF! Crna Gora ima dužu tradiciju propagandnog, nego slobodnog novinarstva. Ali, čak je i devedesetih godina, u vrijeme raspada Jugoslavije i rata u okruženju, dnevna doza neistina koju mediji isporučuju građanima bila manja nego danas", ocijenio je Šuković.

Vjeruje da će sjutrašnji paneli "pomoći da razumijemo zašto nam se to dešava".

-Samo na nivou teze, reći ću – mislim da se frustracija u centrima moći koji kontrolišu  jedan dio medijske scene, tokom posljednje decenije pretvorila u bijes i taj bijes diktira njihov izraz. Reakcija druge strane je kao efekat ogledala. Nažalost, često imam utisak da pored ta dva bika na brvnu - namjerno, zbog veličine, ne kažem jarca ili ovna – one rijetke što se pošteno bave novinarstvom, gro javnosti doživljava kao buridanovo magare! U svakom slučaju, prateći crnogorska glasila, a bogami i ona iz okruženja koja se bave Crnom Gorom, prije ćete postati nervozni pristalica jednog tabora, nego racionalan glasač na izborima. Nekad davno, u našem je poslu bilo važno i kako je nešto kazano. Danas se sve manje razlikuju tekstovi u klasičnim medijima od tzv. komentara na portalima i postova na fb stranicama. Znam da nijesu krive društvene mreže, nego loši ljudi, ali mi se čini da je patologija dosegla granicu na kojoj bi država morala da razmisli kako da zaštiti društvo od najezde psihopata sa računarom i priključkom na internet. Izgleda da ni sa slobodom govora ne treba pretjerivati…barem ne toliko da se  primitivizam podvaljuje kao ljudsko pravo. U prethodnih nekoliko rečenica, zapravo, samo sam ovlaš dotakao teme sjutrašnjih panela: prvog: “Balkanizacija medija – lokalna ili globalna priča” i drugog: “Posljedice dominacije jezika društvenih mreža u novinarstvu”. Onaj treći:”Terorizam i mediji – slučaj Srbija i Crna Gora”, toliko je nezgodan zbog “faktora inostranosti”, da nimalo ne zavidim moderatoru i panelistima. Čak i u svijetlu činjenice da je većina glasila u Srbiji i Crnoj Gori odmah znala ko i šta se krije iza hapšenje Dikićeve grupe. S malo ironije završavam, iskreno radostan što će se ovim temama baviti ozbiljni profesionalci, ali i zbog toga što je PNF potvrdu kredibiliteta dobio u velikom broju pristiglih radova, preko 30 izuzetnih autora, kandidata za nagradu Miodrag Miško Vukmanović- naglasio je Šuković.

0812rankovujovicpgforumIzvršni sekretar MSS-a Ranko Vujović kaže da nedavni politički događaji nagovještavaju izazovna vremena za novinare. Pozdravljajući goste ispred Medijskog savjeta za samoregulaciju, Vujović je istakao da forum pokušava da odgovori na glavne izazove sa kojima se mediji danas susreću i da odgovore na neka od mnogobrojnih pitanja o njihovoj ulozi u ovom vremenu.

"Globalni politički događaji od ove godine nesumnjivo nagovještavaju izazovna vremena pred nama. Ono što je posebno privuklo pažnju jeste uloga medija u ovim najnovijim političkim dešavanjima. Od Brexita pa do američkih izbora. Da nepominjemo evropske izbore koji slijede naredne godine. Pitanje je da li su ovi događaji nagovještaj neke nove globalne političke realnosti i neke nove uloge medija. Pitanje je takođe da li se radi o jednom neuobičajenom trenutku ili o trajnijim društvenim pomjeranja na svjetskoj sceni. U svakom slučaju ostali smo zatečeni i ulogom medija i onim što se dešava. Mnogo se pričalo o tome kako su mediji plasiranjem netačnih informacija odigrali presudnu ulogu na referundumu u Britaniji i pomogli da ova zemlja odluči da izađe iz EU. Takođe se mnogo govorilo da je preko laži na društvenim mrežama Amerika dobila novog predsjednika i da su po prvi put novi mediji pobjedili tradicinalne medije upravo u SAD", rekao je Vujović, pitajući da li ova nova medijska realnost nešto govori, ili je to slučajan događaj.

-Da li predsjednik Obama kada govori o balkanizaciji medija u Americi ukazuje na tu novu medijsku realnost i novu ulogu medija? Da li su laž i istina u medijima i dalje suprotstavljeni i da li tačna i netačna informacija i dalje stoje jedna naspram druge, ili mi živimo u nekom novom informatičkom dobu gdje sve informacije stoje ravnopravno jedne pored drugih bez obzira na njihovu istinitost? Da li se danas u medijima kreira virtuelni svijet različitih realnosti koje imaju podjednako pravo na postojanje i istinitost. Kako objasniti da ove godine ljudi radije biraju lažnu informaciju i da li zbog toga svi ovi populistički pokreti jačaju i ponegdje već pobjeđuju. Da li je ovo godina u kojoj smo izabrali laž? Da li će evropski parlament nešto postići ako usvoji neobavezujuću rezoluciju protiv propagande koju plasiraju Rusija i Islamska država ili je laž koja se plasira preko propagande u medijima naš udes na koji nemamo odgovor. Da li evropska komesarka Vera Jurova može nešto da postigne kada naredi, prije neki dan, fejsbuku, tviteru i jutjubu da moraju da uklanjaju govor mržnje sa svojih mreža ukoliko ne žele da Evropa usvoji zakone koji će ih primorati da to rade, ili je to samo prijetnja praznom puškom- zapitao se Vujović.

Dodao je da "ostaje puno pitanja pred nama, a malo odgovora, dok se događaji ubrzavaju i usložnjavaju".

-Nadamo se da ćemo ove godine na podgoričkom forumu postaviti prava pitanja o događajima čiji smo svjedoci, ako je već odgovore na sve što se dešava teško pronaći- naveo je Vujović.

Otvaranju Foruma su, osim najpoznatijih novinara Balkana, prisustvovali i predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, ministar kulture Janko Ljumović, rektorka Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić, gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović i mnogi drugi.

Na početku foruma je prikazan kratki film o prethodnim forumima.

08sukovicotvaranjeforumDvodnevnu medijsku konferenciju Podgorički novinarski forum – „Laž kao roba u medijima“ organizuje Medijski savjet za samoregulaciju Crne Gore.

Podgorički novinarski forum biće posvećen jednoj od najaktuelnijih tema koja zaokuplja struku, a to je uticaj tabloidnog novinarstva na profesionalizam medija i pripadnika novinarske struke širom regiona i svijeta.

Glavna poruka skupa ostaje utemeljena u njegovom osnovnom cilju, a to  je profesionalizacija medijskog okruženja u regionu Zapadnog Balkana.

Nakon svečanog otvaranja u 18 časova u petak 9. decembra, učesnici će imati priliku da čuju izlaganja više od 40 novinara, predstavnika međunarodne zajednice, medijskih stručnjaka među kojima su Boško Jakšić, Genadij Sisojev, Andrej Nikolaidis, Ivan Cvejić, Baton Hadžiju, Marija Arnautović, Srđan Šušnica, Jakša Šćekić, Danilo Burzan, Šeki Radončić, Vesna Mališić i brojni drugi.

Paneli na kojima će diskutovati najrelevantnija novinarska imena i medijski stručnjaci iz zemlje i regiona, biće usmjereni na pitanja manipulacije medija, uticaja na kreiranje svijesti javnosti, te tablodizaciju i senzaciju kao fenomene koji diktiraju trendove u novinarstvu na Balkanu.

 

Portal Analitika