Politika

HAN: Bojkot parlamenta neodrživ

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, kazao je da je za Crnu Goru - zemlju koja je blizu članstva u EU, nedopustivo da joj je cijela opozicija van parlamenta.
HAN: Bojkot parlamenta neodrživ
Portal AnalitikaIzvor

On je nakon sastanka sa premijerom Duškom Markovićem najavio da će danas razgovarati i sa predstavnicima crnogorske opozicije. Han je poručio da opozicioni bojkot Skupštine nije održiv.

“Posebno je važno da se one partije koje budućnost vide u evropskim integracijama vrate u parlament, jer se dio evropskog procesa odvija u njemu”, istakao je on.

Takođe je naveo da i vladajuća partija ima obavezu da privoli opoziciju da se vrati u parlament.

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, kazao je da je za Crnu Goru - zemlju koja je blizu članstva u EU, nedopustivo da joj je cijela opozicija van parlamenta.

Premijer Marković je rekao da vlast želi da uspostavi dijalog sa opozicijom i da obezbijedi uslove da se ona vrati u parlament.

„Šaljem opoziciji jasnu poruku da partija kojoj pripadam i cijela Vlada žele da otvore vrata za dijalog, kako bi problem bio riješen“, kazao je Marković.

Komesar Han saopštio je i da očekuje da Crna Gora otvori još nekoliko poglavlja.

Duško Marković je istakao  da je Crna Gora napravila ozbiljan i veliki posao, te da će nova Vlada biće na istom kursu – na putu ka Briselu.

„Na decembarskom zasijedanju otvorićemo jos neka poglavlja. Srećan sam što je Han rekao da ce Evropska komisija i dalje da podržava Crnu Goru. Crna Gora još želi da radi na pitanju ukupnih reformi koja će je spremiti za članstvo“, rekao je Marković.

Crna Gora je danas dobila 24 miliona eura bespovratne pomoći od EK jer je potpisan Finansijski sporazum za IPA 2016. godinu.

Marković je kazao da je sa Hanom razgovarao o finansijskoj konsolidaciji.

„Crnogorska  vlada se ovih dana intenzivno bavi tim pitanjima, odnosno pripremom sanacionog plana koji će biti temelj pri izradi budžeta za 2017. godinu”, kazao je Marković.

I Han se osvrnuo na crnogorske finansije, naglašavajući da je EU najveći donator našoj zemlji, ali i dodajući da je crnogorski dug veliki.

“Ako pogledate stope duga Crne Gore, u prethodnih 5 godina došlo je do naglog rasta od skoro 40% i to je nešto čime se morate pozabaviti“, naglasio je on.

I. D.

Foto: gov.me

Portal Analitika